Doar unul din patru absolvenţi de liceu a reuşit să promoveze examenul de Bacalaureat, sesiunea din toamnă. Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat la Realitatea TV că "problema esenţială este a calităţii în educaţie", dar că "esenţială este şi calitatea absolvenţilor de bacalaureat".
Potrivit datelor de la Ministerul Educaţiei, din totalul celor 55.125 de candidaţi înscrişi, s-au prezentat 44.759 de candidaţi, 31.145 din promoţia 2014-2015, echivalentul a 69,6% şi 13.614 din promoţiile anterioare - 30,4%.
Cîmpeanu a anunţat, printre altele, că elevii de clasa a XI şi a XII vor beneficia anul acesta, pentru prima dată, de manuale gratuite.
"Vom avea manuale gratuite pentru clasa a XII-a şi a XII-a. Este prima dată când se întâmplă asta. Vor fi alocate 120 milioane de lei pentru manuale. Elevii le vor cumpăra de pe piaţa liberă şi le vor fi decontate", a precizat ministrul.
În ceea ce priveşte manualele pentru elevii de clasa a III-a şi a IV-a, ministrul Educaţiei a precizat că "toţi elevii vor avea manuale pe bancă la începutul anului şcolar".
Cine va redacta subiectele pentru Bacalaureat 2016
Totodată Cîmpeanu a anunţat că pe site-ul Ministerului Educaţiei a fost publicat un apel pentru evaluarea manualelor de clasa a IV-a, valabil în perioada 1 septembrie - 30 octombrie.
De asemenea, un apel similar a fost publicat şi în ceea ce priveşte redactarea subiectelor pentru testele naţionale pentru diverse cicluri de învăţământ.
"Sunt postate apelurile pentru candidaturile celor care vor constitui colectivul de redactare al subiectelor. Apelul este dechis până pe 22 septembrie", a subliniat ministrul Educaţiei.
Pe de altă parte, Sorin Cîmpeanu a admis că o consolidare a calităţii sistemului de învăţământ din România trebuie făcută şi prin stabilirea unor salarii care să încurajeze în primul rând cadrele didactice tinere şi să răsplătească în mod corespunzător profesorii care au vechime.
Aşadar, referitor la majorarea salariilor, ministrul a precizat că "se va primi un procent care să asigure ilustrarea afirmaţiei că Educaţia şi Sănătatea sunt prioritare, inclusiv din punctul ce vedere al salarizării". În plus, Cîmpeanu a arătat că "majorarea salariilor nu trebuie aplicată uniform, ci în funcţie de progresul şcolar înregistrat de profesori" şi că va exista "şase trepte de salarizare"
"Degeaba aveam creşteri salariale la cei cu 30-40 de ani vechime, care oricum sunt dedicaţi, dar mai imporatant este pentru tinerii care intră în sistem", a adăugat el.
În final, ministrul Educaţiei a precizat că anul viitor elevii vor începe şcoala pe 15 septembrie.