Potrivit unui comunicat semnat de preşedintele SoJust, Cristi Danileţ, politicienii trebuie să aibă în vedere mai multe "principii".
Primul ar fi că salarizarea magistraţilor trebuie să se raporteze la celelalte puteri. Pentru a se păstra principiul constituţional al echilibrului puterilor, fixarea unei indemnizaţii pentru judecători şi procurori trebuie să fie raportată numai la nivelul indemnizaţiei parlamentarilor şi miniştrilor, susţine SoJust.
Interdicţiile şi incapacităţile magistraţilor, în masura în care se decide a fi păstrate, trebuie extinse la toate categoriile de bugetari, precizează comunicatul. De altfel, nici magistraţii, dar nici militarii sau poliţiştii nu au voie să obţină alte venituri decât cele din salarii, arată SoJust, organizaţia declarându-se convinsă că demnitatea şi moralitatea publică a profesiilor care impun remunerare din bugetul de stat poate fi obţinută numai prin interdicţia pentru orice bugetar de a presta activităţi producătoare de venituri suplimentare sau alternative.
Un alt "principiu" la care face referire comunicatul prevede că scăderea salariilor sau pensiilor magistraţilor în funcţie este inadmisibilă. Astfel, principiile internaţionale care stabilesc statutul magistraţilor obligă puterea politică să protejeze independenţa acestora inclusiv prin asigurarea unei stabilităţi a mandatului şi a unei remunerări corespunzătoare.
În acest context, susţine SoJust, afectarea negativă a salariului sau pensiei unui magistrat după intrarea acestuia în sistem este în mod clar o presiune asupra sa şi constituie un precedent periculos: în cazul în care un magistrat va avea de instrumentat un dosar privind un politician va exista pericolul ca, în cazul în care soluţia este nefavorabilă, acel politician să ceară prin intermediul partidului sau reprezentat în Parlament sau în Guvern reducerea salariilor sau pensiei magistraţilor în funcţie, afirmă preşedintele SoJust, în comunicat.
Pentru ca cerinţele legitime ale oficialilor europeni, dar şi ale autorităţilor naţionale şi ale cetăţenilor să fie satisfăcute, Societatea pentru Justiţie reiterează, potrivit comunicatului, mesajul său din februarie 2009 cu privire la subfinanţarea sistemului juridic din România: o justiţie profesionistă şi competentă trebuie finantată în mod corespunzător, atât sub aspectul asigurării indemnizaţiilor personalului din justiţie, cât si asupra infrastructurii. Este un cost social care trebuie asumat de clasa politică şi societate în egală măsură, precizează judecătorul Cristi Danileţ.