Greu de făcut economie cu maşini de lux, obişnuite să înghită ca o sugativă combustibilul. Şi totuşi, cel puţin pe hârtie, s-au găsit câteva tertipuri.
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat, miercuri, un memorandum care reglementează modul de alocare a maşinilor şi a cotei lunare de consum la nivelul parcului auto central, fiind alocate 172 de autovehicule şi 131 de şoferi şi reducându-se consumul de carburant cu 4.000 de litri/an.
Conducerea Camerei Deputaţilor a decis alocarea pentru deservirea deputaţilor a 127 de automobile, alte 35 fiind maşini pentru deservirea personalului Serviciilor. În plus, parcul auto al deputaţilor mai conţine 7 autospeciale şi autoutilitare pentru aprovizionare, 1 autoatelier şi 2 remorci.
Astfel, preşedintele Camerei Deputaţilor are alocate de 2 maşini, iar pentru Cancelaria Preşedintelui 5 maşini, în timp ce fiecare membru al Biroului Permanent beneficiază de câte o maşină. Tot de câte o maşină beneficiază şi cei 5 lideri ai grupurilor parlamentare, secretarul general şi secretarii generali adjuncţi.
În ceea ce priveşte consumul lunar de carburant, preşedintele Camerei Deputaţilor, membrii BP, liderii grupurilor parlamentare şi secretarul general beneficază de o cotă de 750 de litri pentru fiecare autoturism. Pentru comisiile permanente şi comisiile comune, speciale şi pentru comisiile de anchetă sunt alocate în total 24 de maşini, având o cotă de consum de câte 500 de litri de carburant.
De asemenea, maşinile pentru grupurile parlamentare trebuie să aibă un consum minim de 200 de litri de carburant, pentru fiecare autoturism. Fiecărui deputat membru a unui grup parlamentar îi sunt alocaţi 13,5 litri de carburant, pe lună, pentru deplasarea sa în Bucureşti şi Ilfov. Astfel, grupul minorităţilor naţionale şi cel al UDMR au alocate câte 2 maşini, grupul PNL - 3 maşini, iar grupurile PSD+PC şi PD-L - câte 5 maşini.
Pe lângă maşina alocată fiecărui deputat în teritoriu, aleşii mai beneficiază de 24 de autoturisme de teren, folosite "pentru deplasările în condiţii deosebite", cum ar fi perioada de iarnă sau alte situaţii deosebite. Potrivit memorandumului privind funcţionarea parcului auto, pe timpul nopţii, între orele 22.00 - 06.00, "este asigurat transportul de la/la domiciliul persoanelor care au activităţi, în baza unei solicitări scrise".
În acelaşi timp, pentru delegaţii şi acţiuni de protocol sunt repartizate 16 maşini, iar pentru "transportul organizat al deputaţilor" alte 12 maşini.
Democrat-liberalul Sever Voinescu a declarat că Biroul Permanent al Camerei a aprobat normativul privind utilizarea parcului auto al Camerei, care prevede un consum scriptic de combustibil redus cu peste 4.000 litri/an faţă de vechiul normativ. Voinescu a explicat că normativul a fost modificat, conform recomandărilor Curţii de Conturi, astfel încât consumul de combustibil să fie calculat pe post, şi nu pe tip de maşină, cum făceau deputaţii.