Sistemul bancar românesc este mai puţin rezistent decât cele din regiune, susţin analiştii de la agenţia de evaluare Fitch. Acesta ar fi fost şi motivul pentru care România, Ungaria, Letonia şi Lituania au cerut sprijinul instituţiilor internaţionale.
Cele patru state au vrut să balanseze dezechilibrele economice şi să ofere sistemelor financiare o mai bună stabilitate.
Potrivit agenţiei Fitch, România are una dintre cele mai mari rate ale creditelor neperformante din regiune, de două cifre, însă experţii notează că standardele locale de contabilitate sunt mai dure decât cele internaţionale. Calculele arată că Fitch a inclus în creditele neperformante atât împrumuturile pe pierdere, cât şi creditele îndoielnice. Analiştii agenţiei de rating mai spun că actuala criză bancară a dus la schimbarea comportamentului marilor bănci cu activităţi în Estul Europei.
Dacă înainte, băncile-mamă alocau fonduri uriaşe pentru creditare în regiune, acum se bazează tot mai mult pe depozitele atrase. În aceste condiţii, s-a ajuns la un adevărat război al economisirii în unele ţări, inclusiv în România. Agenţia de rating notează că sistemele bancare din Europa emergentă continuă să aibă probleme structurale, dar că unele ţări s-au descurcat mai bine. Este vorba aici despre Turcia, Cehia, Slovacia şi Polonia. Citeşte mai mult pe Money.ro