Sindicaliştii din educaţie salută decizia Curţii Constituţionale din România (CCR), prin care Legea educaţiei a fost declarată neconstituţională. \'\'Este inadmisibilă asumarea răspunderii pe o lege declarată ulterior neconstituţională, o lege făcută politic, pe genunchi, fără consultarea oamenilor direct implicaţi. Guvernul Boc ar trebui să răspundă pentru asta\", a declarat preşedintele executiv al Federaţiei \"Spiru Haret\", Marius Nistor.
În opinia sindicaliştilor, decizia CCR este salutară mai ales în condiţiile în care legea ar conţine numeroase erori şi discriminări. \"Atâta timp cât nu sunt rezolvate problemele învăţământului prin această lege, ea nu trebuie promulgată. Şi oricum, trebuie promulgată numai după ce este dezbătută în Parlament\", spune liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea.
Unul dintre capitolele Legii educaţiei care au creat cele mai numeroase discuţii în contradictoriu este descentralizarea sistemului preuniversitar, respectiv acordarea unui procent din puterea de decizie la nivelul şcolilor consiliilor locale şi interdicţiile legate de incompatibilitatea funcţiei de director cu calitatea de membru al unui partid politic. \"Şcoala trebuie să fie reprezentată de profesori, nu să fie la cheremul autorizăţilor locale\", spune Marius Nistor.
Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea făcută de Partidul Naţional Liberal şi a decis că Legea educaţiei contravine Constituţiei, actul normativ fiind unul dintre cele trei pe care Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea în Parlament în septembrie.