"Cei care mai cred că în Rojmânia mai trebuie să existe legi speciale pentru diferite categorii care lucrează pe bani publici, nu au ce căuta în Guvernul României şi nu au susţinere politică nicio secundă. Vreau pe acestă cale să transmit un mesaj foarte clar secretarilor de stat de la anumite ministere, care am înţeles că au puncte de vedere diferite, să uite dacă nu, să iasă cu demisia din această sală", a declarat premierul Emil Boc.
Din punctul de vedere al Ministerului Muncii, un medic primar ar trebui să
fie plătit ca un ofiţer de penitenciar sau un expert criminalist. Cu
alte cuvinte, aceste categorii au acelaşi volum de muncă şi acelaşi
grad de responsabilitate.
O altă variantă de lucru propune acelaşi salariu pentru profesorul de liceu cu vechime de până la zece ani şi pentru tehnicianul criminalist. Un egal ar trebui pus şi între referentul superior, grefierul cu studii medii, secretarul de şcoală, farmacistul şi soldatul.
Propunerile vor fi rediscutate joi, când sunt aşteptate şi variantele Ministerului de Interne dar şi cele ale Consiliului Superior al Magistraturii. Sindicatele mai au ceva de lămurit: ce se întâmplă cu parlamentarii, premierul sau chiar cu preşedintele statului, funcţii care trebuie incluse, de asemenea în legea unică. Un lucru e sigur până acum, salariul de încadrare al bugetarilor va fi de cel puţin 70% din venit, ceea ce înseamnă că sporurile cumulate nu pot depăşi 30%.
Primul ministru declara la jumătatea lunii aprilie că Executivul a aprobat principiile Legii salarizării unice în sistemul bugetar, urmând ca proiectul de Lege să fie elaborat de Ministerul Muncii până pe 30 iunie 2009.
Boc a mai spus că legea salarizării unice va fi implementată pe o perioadă de trei ani, începând cu 2010, iar raportul dintre salariul minim pe economie şi salariul de bază maxim va fi de cel mult 1 la 15, prin creşterea salariilor mici şi medii, concomitent cu îngheţarea sau majorarea cu sume mici a salariilor mari.