Potrivit ordonanţei de urgenţă, cele mai mari reduceri vor fi făcute în judeţele: Buzău, peste 1.100 de posturi, Neamţ cu aproape 600 de posturi, Ilfov 579 de posturi, Satu Mare 566 de catedre şi Bihor - 551 de posturi.
De cealaltă parte, cele mai puţine tăieri se vor face în judeţele: Mureş- 205, Călăraşi-169, Iaşi- 153, Vaslui- 144, Maramureş-113.
Potrivit secretar de stat de la Ministerul Educaţiei, Oana Badea, disponibilizările se vor face din 1 septembrie 2010.
Reprezentanţii ministerului spun că nu va există pericolul să râmână copiii fără profesori. Primii vor pleca pensionarii şi personalul necalificat. Sindicaliştii vor fi chemaţi la negocieri în 4 sau 5 ianuarie.
Sindicaliştii spun însă că aceste reduceri vor destabiliza sistemul de învăţământ.
\"Este o informaţie oficială. Vor fi reduse 5% din cele peste 321.000 de posturi. Acest lucru înseamnă cu 15.000 mai puţini oameni, ceea ce va duce la comasări de clase. Discutăm de 15.000 de disponibilizări persoane fizice nu locuri neocupate. În perioada ianuarie-mai 2010, când se face încadrarea pentru luna septembrie 2010, vor fi mai puţine locuri\", a declarat Liviu Pop, secretar general al FSLI.
\"O radiografie exactă a sistemului o putem face şi dupa ce vom vedea bugetul. Nu au fost consultaţi şi partenerii sociali, de aceea trebuie să analizăm poziţie cu poziţie, judeţ cu judeţ. Acet lucru ar putea duce la un dezechilibru, în condiţiile în care 2009 au fost făcute deja 14.000 de disponibilizări\", a adăugat acesta.
Preşedintele Federaţiei \"Spiru Haret\" crede că vor urma acţiuni de protest.
\"Se urmăşte mărirea claselor de elevi şi în al doilea rând directorii să aibă normă întreagă, iar în aceste condiţii nu va mai putea fi un bun manager\", a declarat preşedintele Federaţiei \"Spiru Haret\", Gheorghe Isvoranu.
\"Vor fi, probabil, acţiuni de protest, nu numai în învăţământ, ci în toate domeniile. Domnul Boc, în loc să se uite unde s-a mărit în mod nejustificat numărul de salariaţi, se leaga tot de învăţământ şi sănătate, care au fost defavorizate şi până acum\", spune Isvoranu.
Reprezentanţii FSLI consideră că Guvernul ar fi trebuit să-i consulte înainte de a lua decizia să reducă posturile din învăţământ.
\"Revoltător ce s-a întâmplat ne-am trezit cu această ordonanţă de urgenţă dată fără nici cel mai mic respect faţă de partenerii sociali dialog. Nu am discutat niciodată numărul în total şi defalcarea pe judeţe. Nu a fost în discuţia consiliului economic şi social al României. E inadmisibil. Îmi face impresia că nu mai putem vorbi de un stat, stat de drept în care partenerii de dialog să fie respectaţi\", a declarat Aurel Cornea, lider FSLI.
\"În acest an în tot sistemul bugetar am redus deja cu 18.000 numărul de posturi din învăţământ, făcând o analiză temeinică şi comasând numărul de clase\", a adăugat acesta.
\"Am impresia că s-a făcut un act pur contabil în care s-a împărţit numărul de elevi la numărul maxim de copii câţi trebuie să fie într-o clasă adică 30. Dar în realitate situaţia nu stă aşa pentru că avem în mediul rural clase cu 10- 15 elevi pe care nu poţi să-i comasezi\", a spus Aurel Cornea.