Articolul cu pricina i-a revoltat pe sindicalişti, care cer eliminarea acestei prevederi. Potrivit articolului, ordonatorii de credite pot aplica ori ce fel de măsuri, astfel încât să se încadreze în limitele cheltuielilor de personal. Sindicaliştii spun că instuţiile pot tăia sporurile şi primele angajaţilor şi, mai mult, pot face disponibilizări.
Articolul ar putea să fie modificat la ultima rundă de negocieri, care va avea loc luni. Tot atunci, sindicatele vor cere Ministerului Muncii să nu fie tăiat salariul de merit şi fondul de premiere.
Până acum, sindicatele au obţinut câteva victorii în negocieri. Astfel, cei care lucrează cu fonduri comunitare vor lua sporul de 75% din salariul de bază, în funcţie de performanţă. Sporul de limbi străine va fi acordat pentru limbile rare. Va fi menţinut şi sporul de antenă. În locul orelor suplimentare, se va acorda timp liber sau bani, iar dascălii nu îşi pierd banii de cărţi sau de navetă.
În schimbul acestora, sindicatele au renunţat la câteva indemnizaţii, cum ar fi cea pentru funcţionarii care verifică dosarele pentru licitaţii sau indemnizaţia pentru comisiile de audit public intern.