Epidemia de gripă porcină, care s-a soldat cu moartea a cel puţin 53 de persoane - în special în Mexic - a determinat unele ţări să interzică importurile de carne de porc din ţările unde s-au înregistrat cazuri umane, deşi autorităţile medicale au dat asigurări că nu există niciun risc de răspândire a virusului prin consumul de carne de porc. Cu toate acestea, unii crescători de porcine sunt nesiguri în ceea ce priveşte modul în care virusul le poate afecta animalele.
Cei 22 de porci infectaţi cu noul virus au prezent simptome de gripă la una, până la patru zile după infectare şi îi puteau contamina şi pe alţii la două zile de la infectare, potrivit cercetătorilor. Niciunul dintre aceste animale, infectate şi cu subtipul mai puţin periculos H3N2, nu a murit, a dat asigurări Roongroje Thanawongnuwech, de la Universitatea Chulalongkorn.
"Rezultatele acestui studiu ar putea ajuta la prevenirea şi controlul gripei porcine în Thailanda", au scris cercetătorii în revista de virologie a BioMed.
Noul virus conţine gene de gripă porcină, aviară şi umană, dar nimeni nu ştie exact de unde a apărut prima dată această tulpină.
Viruşii de gripă porcină mutează constant şi schimbă material genetic între ei, în special dacă un organism este infectat cu două tulpini în acelaşi timp.
Echipa de cercetători a descoperit că toţi porcii infectaţi au dezvoltat simptome respiratorii, de exemplu nas înfundat, tuse, strănuturi şi conjuctivită. Ei au dezvoltat şi leziuni destul de mari la nivelul plămânilor. Aceste leziuni au devenit mai severe la două zile după infectare. Porcii infectaţi cu H1N1 au avut circa o treime din plâmâni acoperiţi cu leziuni.
"Rezultatele au demonstrat că ambele subtipuri de gripă porcină pot induce simptome similare gripei şi leziuni la nivelul plăânilor la porci. Însă gravitatea bolii a fost mai mare la porcii infectaţi cu H1N1", se arată într-un comunicat al Thanawongnuwech.