Senatorii au decis trimiterea Legii la Comisia de muncă pentru a se evita aprobarea tacită de către Parlament, propunerea fiind făcută de PSD.
Potrivit proiectului de lege înaintat de Guvern, cei care au pensii mai mari decât salariul mediu pe economie şi care primesc în acelaşi timp şi salariu de la stat, trebuie să opteze pentru una dintre cele două forme de remunerare.
Documentul a ajuns la Comisia de muncă unde a suferit unele modificări. Parlamentarii cer menţinerea cumulului pensie-salariu de la stat, dar cu introducerea impozitării progresive.
Mai exact, dacă pensia este mai mică sau egală cu salariul mediu pe economie, atunci veniturile salariale se impozitează cu 16%. Dacă pensia este cuprinsă între 1 şi 4 salarii medii, impozitul este de 30%, iar pentru pensia cuprinsă între patru şi opt salarii medii, impozitul va fi de 60%. În fine, cei care au o pensie mai mare decât nivelul a opt salarii medii, vor plăti pentru veniturile salariale un impozit de 80%.
Dacă luăm ca exemplu un angajat al Autorităţii Civile Române, cu o pensie de serviciu de 24.000 de lei şi un salariu de reîncadrare de 25.400 de lei, atunci salariul său ar fi impozitat cu 80%. Asta înseamnă că angajatul ar primi pensia şi 5.080 de lei, cât rămâne din venituri după aplicarea impozitului.
Dacă tragem linie, angajatul ar avea în total un venit de 29.080 de lei, adică mai mult cu aproximativ 5000 lei decât ar primi, dacă s-ar aplica varianta Guvernului.
Potrivit datelor oficiale, în România, peste 20.000 de persoane beneficiază de pensia cumulată cu salariu.