"Sistemul judiciar trebuie să câştige respectul cetăţenilor, şi nu invers. Complet independent, guvernat de principii de etică şi transparenţă, sistemul judiciar va putea, astfel, să îşi definească rolul şi imaginea în societate. Întreaga lume traversează o perioadă plină de provocări, generată de criza financiară şi economică. Este axiomatic că, în astfel de vremuri, sistemele judiciare trebuie să manifeste o şi mai mare fermitate în combaterea criminalităţii, în special a celei care implică elemente de extraneitate, precum criminalitatea economico-financiară, inclusiv corupţia şi terorismul. De asemenea, este de aşteptat ca dificultăţile economice să ducă la sporirea stărilor litigioase din societate", a subliniat Andreieş.
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a completat spunând că impunerea respectării obligaţiilor contractuale în relaţiile dintre comercianţi, rezolvarea rapidă a divergenţelor apărute sunt elemente care pot condiţiona, în astfel de timpuri, însăşi supravieţuirea unei societăţi comerciale.
"Este de aceea esenţial pentru toate sistemele judiciare să-şi îmbunătăţească performanţa ca servicii publice, atât sub raportul calităţii actului de justiţie, cât şi sub aspectul celerităţii şi asigurării liberului acces la justiţie. Din acest punct de vedere, prezintă o importanţă covârşitoare ca cetăţenilor să li se pună la dispoziţie informaţiile necesare pentru a cunoaşte modul de funcţionare a mecanismului judiciar şi a putea alege căile cele mai adecvate pentru a-şi valorifica drepturile prevăzute de lege", a arătat el.