La începutul şedinţei a luat cuvântul fostul premier, liberalul Călin Popescu-Tăriceanu care a acuzat PD-L că face "exces de populism şi demagogie".
"Constat cu regret încercările PD-L de a bloca în Parlament dreptul opoziţiei de a citi o moţiune de cenzură. Am avut o discuţie în care le-am prezentat pedeliştilor consecinţele. Vreau să atrag atenţia asupra comportamentului nedemocratic al PD-L, ducând în derizoriu toată această dezbatere. Faceţi exces de populism şi demagogie pe tema pensiilor!", a spus Tăriceanu.
"Tema pensiilor este o temă populară. Nu cred că aveţi dreptul să ne puneţi pumnul în gusă cu legea pensiilor", a mai spus fostul premier.
A urmat liberalul Eugen Nicolăescu care a citit în plen moţiunea de cenzură "11 împotriva României", depusă marţi de PNL şi UDMR împotriva Guvernului Boc II. Eugen Nicolaescu a deplâns absenţa de la lucrări a membrilor Guvernului.
"Domnule preşedinte de şedinţă, înaintea de a începe citirea moţiunii de cenzură, vreau să remarcăm cu toţii, deputaţi şi senatori şi în acelaşi timp invitaţi, şi pentru stenogramă, că este a treia moţiune de cenzură la care Guvernul nu este prezent atunci când se citeşte o moţiune de cenzură la adresa Guvernului, ceea ce înseamnă foarte clar modul total nerespectuos în care Guvernul se comportă în relaţia cu Parlamentul. Nu ştiu cum să-i spun domnului prim-ministru, în absenţă, în contumacie, fost, dar trebuie să spun că aşa este frumos şi aşa este corect", a declarat Nicolăescu.
Şedinţa Parlamentului în care trebuia să fie citită moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi UDMR împotriva Guvernului Boc II a fost suspendată timp de o oră după ce grupul parlamentar al PD-L a părăsit sala. Fără parlamentarii democrat-liberalii nu s-a întrunit cvorum.
PD-L a propus trimiterea moţiunii iniţiate de PNL şi UDMR la Comisiile Juridice reunite al Parlamentului pentru aviz de constituţionalitate, a declarat vicepreşedintele PD-L, Ioan Oltean, în plenul Parlamentului, unde trebuia citită moţiunea de cenzură.
La reluarea şedinţei în sală s-au aflat 241 de parlamentari, cu cinci peste numărul minim necesar întrunirii cvorumului.
Parlamentarii validează la această oră noua conducere a BNR
Deputaţii şi senatorii PD-L s-a întors în plenul Parlamentul pentru validarea Consiliului Administrativ al BNR. În sala de şedinţe sunt prezenţi şi candidaţii pentru CA al BNR, după ce au aşteptat pe holurile Parlamentului mai bine de două ore, cât au durat disputele dintre grupurile parlamentare.
Numirea liberalului Bogdan Olteanu în funcţia de viceguvernator al BNR a provocat un val de critici dure în parlament.
Senatorul PD-L Radu F. Alexandru a criticat propunerea ca liberalul Bogdan Olteanu să fie viceguvernator BNR, apreciind că nu are pregătirea necesară şi le-a cerut parlamentarilor să "refuze" un vot "care nu face decât să arunce într-o grea încercare BNR".
Radu F. Alexandru a spus că în timp ce se vorbeşte de competenţă şi de criterii de valoare ca singurul criteriu pentru ca cineva să acceadă într-un post, iar liberalii reclamă un guvern de tehnocraţi, este propus în CA al BNR o persoană fără pregătirea necesară. "(...) ne asumăm o culpă, nu ca martori, ci ca complici la o eroare", a spus senatorul PD-L.
Radu F. Alexandru a susţinut că în această perioadă de criză, funcţionarea "echilibrată" a BNR etse mai impotrtantă ca oricând şi le-a cerut parlamentarilor să refuze "acest vot care nu face decât să arunce într-o grea încercare BNR".
Liderul deputaţilor PD-L, Mircea Toader a propus ca procedura de vot să fie o listă comună, cu excepţia lui Bogdan Olteanu, care alături de propunerea PD-L pentru postul de vicegurnator - Lucian Croitoru- să se afle pe o altă listă.
Viceliderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu, a respins această propunere de votare este "în afara regulamentului".
Drept urmare, votul pentru conducerea BNR va fi cu bile, aşa cum a cerut opoziţia.