Transferarea bizonilor, trei masculi şi trei femele, selecţionaţi pe criterii genetice, "este vitală pentru a consolida calitatea genetică a celui mai mare mamifer din Europa" şi "pentru a contribui la repopularea munţilor Carpaţi", a declarat Paul de la Panouse, care a înfiinţat grădina zoologică din Thoiry.
Bizonii, având între 16 luni şi trei ani, vor parcurge peste 2.200 de kilometri şi vor ajunge joi în rezervaţia fondată de Mihai Pascu.
În momentul îmbarcării, şeful serviciului de îngrijire a animalelor de la Thoiry a fost rănit la coapsă de un bizon mascul, a precizat responsabilul, adăugând că animalele sunt transportate cu camionul.
Aceşti bizoni, care la vârsta adultă vor cântări aproape 800 de kilograme, vor servi la diversificarea originilor genetice. Puii lor vor fi eliberaţi în Carpaţi.
Numai două regiuni din Europa, Carpaţii din România şi pădurea Bielowiesa (Polonia şi Belarusia), oferă în prezent condiţii ecologice favorabile pentru reintroducerea populaţiilor sălbatice de bizoni. Ierbivorele mari au un impact pozitiv asupra pădurii şi diversităţii vegetale. "Interesul proiectului este ca, salvând o specie animală, să reabilităm un teritoriu", a explicat Panouse.