Douăzeci şi patru de senatori din partidul prezidenţial UMP, între care fostul premier Jean-Pierre Raffarin, au anunţat că nu vor vota această reformă în acest stadiu. "Reforma taxei profesionale, propusă de executiv, nu poate fi votată în stadiul actual", a declarat Raffarin pentru Journal du Dimanche.
Nicolas Sarkozy întotdeauna a considerat că această taxă aduce un prejudiciu în ceea ce priveşte investiţiile firmelor şi competitivitatea internaţională a industriei franceze şi de aceea propune reducerea ei.
Proiectul de buget pe 2010, în curs de examinare în Parlament, prevede ca această taxă să fie diminuată cu 11,7 miliarde de euro. În total, ţinând cont şi de alte aspecte ale fiscalităţii, impunerea întreprinderilor va scădea cu 10 miliarde de euro.
Partea aceasta de buget a fost votată deja de Adunarea Naţională şi acum trebuie examinată de Senat, camera superioară a Parlementului.
Numeroşi parlamentari sunt însă îngrijoraţi de această reformă, pentru că taxa profesională este o resursă esenţială pentru colectivităţile locale franceze - comune, departamente, regiuni.
"Actuala propunere nu este nici clară, nici justă, nici conformă cu convingerile noastre de aleşi cu experienţă", spun cei 24 de senatori care consideră că este "profundă şi legitimă" îngrijorarea "tuturor aleşilor care, în fruntea colectivităţilor lor teritoriale, sunt primii investitori ai ţării".
Purtătorul de cuvânt al opoziţiei socialiste, Benoît Hamon, i-a cerut, de asemenea, lui Nicolas Sarkozy să revină asupra deciziei de a modifica taxa profesională, calificând luarea de poziţie a senatorilor UMP drept "un lucru bun". Aceştia din urmă consideră că reforma fiscală nu poate fi votată înaintea celei a colectivităţilor locale, aflată tot în stadiul de proiect.
Nicolas Sarkozy a propus la 20 octombrie o amplă reformă a colectivităţilor, cu scopul de a reduce birocraţia administrativă franceză, considerată costisitoare cu cele 22 de regiuni, 96 de departamente, 3.800 de cantoane şi 36.000 de comune ale sale