Reacţia oficială a fost foarte dură. Şase medici şi o asistentă au fost demişi, alte cadre medicale au fost sancţionate. Pe de altă parte, asistenta care a stat lângă bărbat până la ultima suflare ar putea fi decorată cu Ordinul Meritul Sanitar.
Plimbat nejustificat între spitale, tratat cu superficialitate, fără măsuri de resuscitare, fişa medicală a fost modificată, sunt principalele acuzaţii care li se aduc celor şapte cadre medicale din Slatina.
MARILENA MADAN, director interimar ASP Olt
FLORIAN DUMITRESCU, manager Spitalul Judeţean Slatina
ION BRĂTOI, director medical Spitalul Judeţean Slatina
ECATERINA BUZĂU, coordonator UPU Spitalul Judeţean Slatina
CORNEL FULGA, medic de gardă UPU Spitalul Judeţean Slatina
ANIŞOARA PĂUN, asistent-şef UPU Spitalul Judeţean Slatina
DORU PÎRVU, medic Secţia boli interne Spitalul Judeţean Slatina
Ancheta de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Slatina rupe în două lumea medicală din România.
Medicii şi reprezentanţii lor s-au împărţit în două tabere care disecă deciziile luate de Ministerul Sănătăţii. Demiterea celor implicaţi nemulţumeşte atât Colegiul Medicilor din România cât şi cadrele medicale sancţionate pentru superficialitate.
Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor, a declarat, la Realitatea TV, că ancheta în cazul medicului Cornel Fulga "a început în procedură de urgenţă". Acesta a spus că, în scurt timp, Colegiul Medicilor va deschide o anchetă care "nu se va încheia în două ore", şi că speră ca, într-o săptămână, să publice raportul final cu privire la vinovăţia medicilor, pe care îl vor face public.
De asemenea, Vasile Astărăstoaie a spus că urmează să fie făcută o anchetă cu privire la modul în care s-a efectuat ancheta administrativă desfăşurată de Ministerul Sănătăţii.
"Am nişte responsabilităţi şi ţin la profesia medicală şi la corpul medical. Cine va fi vinovat va fi pedepsit", a încheiat preşedintele Colegiului Medicilor.
Daniela Bartoş, fostul ministru al Sănătăţii, a declarat că demiterea doctorului Cornel Fulga nu a fost tocmai "soluţia ideală" şi că, mai degrabă, ar fi trebuit ca doctorului să-i fi fost luată specialitatea şi să fi fost obligat să facă secondariatul. "Dacă-l dau afară, cu siguranţă îşi va recăpăta, în instanţă, dreptul de practică şi va lucra la fel pentru că el nu ştie să facă altfel", a conchis aceasta.
Bărbatul de 63 de ani a murit în urmă cu două zile pe holul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Slatina. Timp de 4 ore, a fost plimbat între două spitale şi trei secţii.
Medicii legişti au constatat că moartea a survenit după un infarct miocardic acut. Autorităţile spun că bărbatul trebuia să primească îngrijiri medicale în cel mult 10 minute de la sosirea ambulanţei la spital.
"Toate acţiunile care s-au făcut cu acest pacient arată că a fost o neglijenţă extrem de gravă", consideră subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.
Unele cadre medicale pedepsite ameninţă că vor contesta demiterile la tribunal.
Unitatea de primiri urgenţe din Slatina a fost trecută, temporar, în subordinea departamentului similar de la Craiova. Ministrul Sănătăţii a anunţat că echipele de control vor verifica săptămâna aceasta întreaga activitate din spital.