Ilie Alexandru, zis Sandu Geamănu, a declarat, luni, la Tribunalul Bucureşti, că familia lui Gigi Becali i-ar fi oferit un milion de euro ca să le convingă să nu depună plângere pe cele trei persoane care ar fi fost sechestrate de bodyguarzii patronului stelist.
Ilie Alexandru a făcut aceste declaraţii după ce magistraţii Tribunalului Bucureşti au rămas în pronunţare pe recursurile declarate, pe de o parte, de Tinel Niculae şi Sorin Paul Mihalache împotriva deciziei instanţei inferioare de a le da mandate de arestare, şi, pe de altă parte, pe recursul procurorilor împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 1, care a hotărât, pe 29 aprilie, să nu îl aresteze pe Sandu Geamănu.
Ilie Alexandru le-a mai spus ziariştilor că a refuzat oferta familiei Becali. El nu a dat mai multe amănunte.
Totodată, în timpul şedinţei de judecată, Sandu Geamănu a declarat că, pe 4 februarie 2009, Marian Titulescu i-ar fi pus la dispoziţie o maşină pentru a merge la Poliţia Capitalei, unde, în prezenţa poliţiştilor şi a unui procuror, i-ar fi identificat pe cei care au furat maşina lui Becali pe baza unei înregistrări stocate într-un telefon mobil. Sandu Geamănu a mai afirmat, în instanţă, că ştie multe detalii despre dosarul Becali, dar că nu le poate face publice, din cauza şedinţei de judecată, care a avut loc în prezenţa ziariştilor.
Ilie Alexandru, Tinel Niculae şi Sorin Paul Mihalache au susţinut că sunt nevinovaţi.
Ilie Alexandru, cunoscut ca Sandu Geamănu, a fost eliberat prin decizia Judecătoriei Sectorului 1, din data de 29 aprilie, iar Tinel Niculae şi Paul Mihalache, celelalte persoane reţinute de procurori, pentru furturi de maşini de lux, printre care se afla şi cea a lui Gigi Becali, au primit mandat de arestare.
Judecătoria a decis eliberare lui Ilie Alexandru, motivând că există doar "indicii" minime că el a săvârşit faptele pentru care s-a cerut arestarea, iar declaraţiile unor martori arată că interlopul a vrut să le "ajute" pe victime să îşi recupereze maşinile. Judecătoria notează, în motivarea deciziei, că "nu reiese constrângerea părţii vătămate prin violenţă sau ameninţare să dea suma de bani, iar alte elemente care să coroboreze aceste afirmaţii nu se află la dosarul cauzei".
Pe de altă parte, la dosar se află declaraţiile mai multor martori, potrivit cărora Sandu Geamănu a vrut să îi ajute să-şi recupereze maşinile, banii fiind ceruţi de hoţi.
Instanţa a mai reţinut în motivare că, din convorbirile telefonice de la dosar, a rezultat că Sandu Geamănu ştia cine i-a furat maşina lui Gigi Becali şi anume Adrian Stănilă, Tinel Niculae, Ştefan Mărgean şi David Constantin Stan.
Pe de altă parte, cu privire la celelalte două persoane pentru care instanţa a dispus arestarea preventivă, magistratul are în motivare că "modul de operare în grup, alături de alte persoane, în public, profitând de neatenţia părţilor vătămate denotă îndrăzneală şi periculozitate". Mai mult, judecătoarea îşi motivează decizia spunând că de fiecare dată furturile erau făcute după planuri bine organizate, hoţii aşteptând un moment prielnic în care să apară o maşină şi un şofer neatent care o lasă pornită, uneori, cu cheile în contact (n.r. - aşa cum s-a întâmplat şi cu maşina lui Gigi Becali).
Instanţa arată că presupuşii hoţi au acţionat în acest fel şi când i-au furat maşina lui Gigi Becali, cerându-i acestuia prin intermediari 20.000 de euro în schimbul maşinii.
De asemenea, arată instanţa, în momentul în care bodyguarzii lui Becali s-au întâlnit cu hoţii pentru a-i prinde, minţindu-i că vin să le plătească răscumpărarea, maşina lui Becali avea deja numere de înmatriculare false.
Ilie Alexandru este singura persoană care nu a primit mandat de arestare de la instanţă în dosarul furtului de maşini de lux. El a fost indicat de presă ca fiind un cunoscut lider interlop al lumii bucureştene.
Procurorii au precizat, săptămâna trecută, printr-un comunicat, că Ilie Alexandru, cunoscut ca Sandu Geamănu, Tinel Niculae şi Paul Mihalache, reţinuţi şi pentru furtul maşinii lui Gigi Becali, cereau între 6.000 şi 20.000 de euro pentru răscumpărarea autoturismelor. Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, cei trei sunt cercetaţi pentru şantaj, furt calificat, tâlhărie şi tăinuire.
S-a reţinut, arată procurorii, că, în perioada iunie 2008 - martie 2009, inculpaţii au sustras mai multe autoturisme de lux. În unele cazuri, aceştia i-au contactat, ulterior, pe proprietarii maşinilor, cărora le-au pretins sume de bani cuprinse între 6.000 şi 20.000 de euro pentru răscumpărarea autoturismelor.
În cauză se efectuează cercetări faţă de alte trei persoane, precizează comunicatul, potrivit căruia, deoarece aceştia se sustrag urmăririi penale, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a solicitat arestarea preventivă în lipsă. Între timp, cele trei persoane, Adrian Stănilă, Ştefan Mărgean şi Constantin David, au primit mandate de arestare de la Judecătoria Sectorului 1. Stănilă s-a predat, luni, Poliţiei.