Fumătorii din toată lumea sunt provocaţi să nu aprindă nicio ţigară pentru o zi întreagă. 11 martie este Ziua împotriva Fumatului şi o bună ocazie pentru a începe un program de economisire. Cu un număr tot mai mare de români care se plâng că sunt afectaţi de criza financiară, reducerea fumatului sau chiar renunţarea la ţigări s-ar putea dovedi a fi cea mai avantajoasă investiţie.
Preţurile la ţigări au crescut considerabil, iar pentru fumătorii înrăiţi banii care sunt cheltuiţi lunar pe ţigări ar putea reprezenta fonduri suplimentare alocate familiei. Anual, o persoană care fumează un pachet de ţigări de 6,5 lei pe zi, cheltuie peste 2.300 de lei cu acest viciu.
Pentru o persoană care a început să fumeze la 18 ani, câte un pachet de ţigări pe zi, şi ar muri după 65 de ani, veniturile adunate numai din banii de ţigări ajung la mai mult de un miliard de lei vechi.
În plus, studiile din Marea Britanie au arătat că fumătorii dau mai mulţi bani pe servicii medicale decât nefumătorii. În România, serviciile medicale nu trebuie plătite de către cei care muncesc, dar, din păcate, banii daţi în plicuri doctorilor rămân o problemă şi afectează veniturile oricărei familii.
Sharon Bratley, specialist financiar la Fairinvestment.co.uk, a declarat: "pe măsură ce recesiunea afectează bugetul familial, oprirea fumatului i-ar putea ajuta pe actualii fumători să scape cu bine de criză".