Mineralele şi bijuteriile prelucrate manual de meşterii care şi-au întins tarabele în centrul Craiovei vor putea fi cumpărate de craioveni până duminică. În comparaţie cu anul trecut, numărul expozanţilor s-a dublat.
„În 2008 am avut circa 20 de expozanţi, iar anul acesta avem 43. Sunt reprezentate şase ţări, Ucraina, Moldova, India, Camerun, Ungaria şi România. Este normal ca numărul exponatelor să fie mai mare, ca diversitatea lor să fie mult mai mare. Avem ca şi anul trecut geode din Brazilia, dar avem ca noutate absolută argintul din India, în care sunt montate şi pietre semipreţioase din acea zonă. Avem truse mineralogice din muzeul din Baia Mare. Nişte coliere, nişte bijuterii din Armenia şi multe, multe altele”, a declarat Aurelian Popescu, muzeograf al secţiei de Ştiinţe ale Naturii din cadrul Muzeului Olteniei.
Motivul organizării acestui salon la Craiova îl reprezintă lipsa mineralelor spectaculoase din zona Olteniei. „Organizarea se justifică tocmai prin lipsa informaţiei despre mineralogie, despre minerale, despre flori de mină, despre fosile. Doljul e un judeţ de câmpie în care nu întâlnim flori de mină la tot pasul, le întâlnim în muzee. Nemijlocit publicul poate lua contact cu ele numai aici, la salon”, a mai precizat Aurelian Popescu.
Imediat după ce salonul a fost inaugurat, craiovenii au dat buzna la tarabe pentru a-şi cumpăra câte un exponat. La mare căutare s-au aflat colierele. Cel mai scum valorează 4.000 lei şi este confecţionat din agate, montat în argint, ce face parte din colecţia expozantului ucrainian Mina Ţurcan. Printre colierele preţioase din colecţia sa se mai află şi o bijuterie din cuarţ fumuriu, care costă 2.500 de lei.