Scandalurile nu au ajutat la nimic. Potrivit Wall Street Journal, remuneraţia primită de economiştii americani din cele 23 de instituţii, ar depăşi 140 de miliarde de dolari (98 de miliarde de euro) în 2009, în ciuda tuturor polemicilor din jurul salariilor angajaţilor din firme falimetare, în care statul a investit bani.
Anul 2009 ar putea astfel deveni un an record în materie de remuneraţii, depăşind anul 2007, când cuantumul salariilor s-a ridicat la 130 de miliarde de dolari. Fiecare dintre angajaţii acestor instituţii va primi cu 2.000 de dolari mai mult decât în 2007, adică o medie de 143.400 de dolari pe an pentru fiecare persoană. Anul acesta este o creştere de 20% faţă de 2008, când cuantumul salariilor a fost de 117 miliarde de dolari.
Publicarea acestui material intervine chiar în perioada în care preşedintele Obama trebuie să publice recomandările sale cu privire la salariile din instituţiile care au primit ajutoare de la stat, printre care Citigroup şi Bank of America, scrie Le Figaro.
De la începutul crizei financiare au izbucnit mai multe scandaluri privind remuneraţiile traderilor, mai ales în instituţiile subvenţionate de stat. La Summitul G20 de la Pittsburgh s-a hotărât la nivel mondial care vor fi criteriile de acordare a bonusurilor pentru traderi şi introducerea sistemului de bonus-malus, pentru contraperformanţă.