Deşi a fost lansat doar de câteva luni, Sos Infertilitatea este unul dintre puţinele bloguri de acţiune socială care reuşeşte să mişte lucrurile la nivel legislativ şi administrativ.
Care sunt iniţiatorii blogului si ce i-a îndemnat să facă asta?
Acest blog (şi campania pe care o mediatizează: "Infertilitatea este o boală") este realizat de o echipă al cărei nucleu permanent este format din câteva persoane, care s-au "cunoscut" în virtual.
Suntem un grup de femei, cu media de vârstă de 31 de ani, toate confruntându-ne cu infertilitatea de cuplu; una dintre noi este deja mamă, o alta este însărcinată cu gemeni, o a treia nu locuieşte în România, ci într-o ţară în care beneficiază de tratament şi proceduri 100% rambursate de asigurările sociale.
Cu toate acestea, toate ne dorim – nu atât pentru noi, cât pentru România, pentru miile de familii care suferă în tăcere, o schimbare în felul în care este pecepută şi tratată infertilitatea în România. Infertilitatea este un subiect tabu, o boală tăcută şi o problemă ignorată la nivel social-politic în România.
De când există blogul şi ce feedback aţi avut până acum?
Blogul există din data de 13 noiembrie 2008, deci de mai puţin de patru luni. Campania se cristalizase de mai înainte, dar s-a relansat şi a început să aibă rezultate notabile tot în ultimele luni. Cu resurse strict umane şi informatice (bugetul nostru: zero barat), dar cu o strategie bine gândită şi cu multă tenacitate am obţinut un semnificativ sprijin politic, s-a început deja munca de documentare pentru un proiect de lege în domeniul infertilităţii.
Avem suportul asociaţiei profesionale a medicilor din domeniu, deja foarte multe articole în presă şi în online, iar de curând un onorant premiu special "Carol Davila" pentru campanie de responsabilizare socială în sănătate. Şi, credem noi, este doar începutul. Chiar avem sentimentul că nu am "furat" degeaba din timpul dedicat familiilor, joburilor, lecturilor sau frecatului aleatoriu al netului – pentru a investi în această campanie.
Cum vedeţi blogul peste un an?
În ideal, am vedea blogul închis, arhivat, cu un singur articol pe prima pagină, pe ideea: "Romania este o ţară normală, cetăţenii săi care au probleme de fertilitate beneficiează, ca peste tot în Uniunea Europeană, de deplină solidaritate socială a statului în lupta cu această boală".
Din păcate, ne-am pierdut idealismul undeva pe drum (deşi în ultimele acţiuni am constatat cu bucurie şi uimire că uneori merge şi cu "cere şi ţi se va da, bate şi ţi se va deschide"), aşa că ne propunem nişte obiective punctuale, realizabile: analize hormonale gratuite pentru persoanele plătitoare de asigurări de sănătate, compensare de minimum 50% pentru medicamentele necesare în protocoalele de stimulare, campanii de informare la nivel naţional pe tema infertilităţii, o schimbare a opticii generale asupra acestui subiect.
Iar blogul să continue să fie principalul instrument de mediatizare a campaniei şi de coagulare a persoanelor afectate de infertilitate sau simpatizante ale cauzei.
De ce v-aţi înscris la Roblogfest?
Participarea noastră la RoBlogFest are exact acest scop: pe de o parte, atragerea de noi voluntari şi informarea publicului larg; pe de altă parte, presiune asupra factorilor politici, pentru a se conştientiza, finalmente, că infertilitatea este o boală ce afecteaza 15% din cuplurile de vârstă reproductivă şi pentru a schimba atitudinea autorităţilor faţă de această boală.
Sperăm, de asemenea, să fim doar pionierii acestui tip de blogging civic, bazat pe voluntariat şi cu acţiuni şi consecinţe concrete în viaţa reală. Sperăm ca în curând şi alte grupuri de cetăţeni cu probleme comune să profite de online, să se găsească între ei şi să se facă auziţi.