În plus, guvernele rus şi ucrainean au avut o şedinţă comună sâmbătă la Moscova.
Ministerul francez de Externe declarase joi că reunirea ţărilor europene cu Ucraina şi Rusia nu va fi posibilă până când nu vor fi reluate livrările de gaze.
Anterior, o purtătoare de cuvânt al Kremlinului declarase că Rusia a început să trimită invitaţii şefilor de stat şi de guvern ai ţărilor consumatoare de gaz rusesc şi ţărilor de tranzit pentru summitul de sâmbătă.
Preşedintele rus Dmitri Medvedev propusese organizarea unui summit consacrat crizei gazelor, dar locul desfăşurării summitului a fost contestat de preşedintele polonez Lech Kaczynski şi de cel ucrainean Viktor Iuşcenko, care au propus Praga.
Pe de altă parte, preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko anunţase că aşteaptă vineri "cinci omologi din Europa de Est, mai ales pe liderul polonez şi pe cel lituanian, Valdas Adamkus, care au confirmat participarea", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Larissa Mudrak. Ea a refuzat să precizeze ce alţi preşedinţi ar putea participa la summit.
Summitul celor şase preşedinţi din Europa de Est pe care Ucraina spera să îl găzduiască vineri a fost înlocuit de o întâlnire la nivel înalt cu participarea preşedintelui slovac, a premierului R.Moldova şi a ministrului polonez de externe, a anunţat Kievul.
Liderii au discutat despre "securitatea energetică".
Anunţul intervine în condiţiile în care preşedintele rus Dmitri Medvedev insistă pe organizarea unui summit între Rusia, Ucraina şi UE la Moscova. "Invitaţiile" au fost deja trimise, a spus joi un purtător de cuvânt.
Iuşcenko a repetat joi că nu va participa "decât dacă summitul va avea loc pe teritoriul european".
Medvedev a fost refuzat politicos şi de europeni, care consideră că s-au implicat deja prea mult în conflict. UE se declară dispusă să-i trimită pe ministrul ceh al industriei şi pe comisarul european pentru energie la o reuniune Rusia-Ucraina "la nivel înalt", pentru "a ajuta la găsirea unui acord durabil".
Dacă venirea preşedintelui ucrainean la Moscova pare incertă, cea a premierului Iulia Timoşenko a fost confirmată pentru sâmbătă. Deocamdată nu sunt cunoscute modalităţile de întâlnire cu premierul Vladimir Putin şi dacă se va ajunge până la urmă la "summitul" dorit de ruşi.