Frica de acum două decenii, când World Wide Web-ul a luat avânt, e de neimaginat azi, când un sfert din populaţia lumii e conectată la Internet, constată Suknaic. “Raportat la viteza penetrării altor media de-a lungul istoriei, cea a internetului a fost fulgerătoare ca perioada de timp în care s-a produs”, mai spune oficialul Google.
Efectele acestei rapidităţi cu care Internetul s-a impus în mainstream se traduc prin tendinţe de consum media care s-au schimbat radical. “Avem parte de interactivitate şi suntem cei care deţinem controlul. Nu mai suntem pasivi cum se întâmpla în epoca televiziunii şi a presei tradiţionale”, enumeră Suknaic trendurile esenţiale.
Conţinutul a explodat şi el. “Este uşor de folosit, de adăugat. La început Google indexa 30.000 de pagini, azi indexează de 10.000 de ori mai multe. Iar azi în Marea Britanie sunt la fel de mulţi bloggeri ca şi avocaţi”, exemplifică Suknaic. Tumultul de informaţie are însă dublu tăiş, spune el, iar aceasta poartă numele de fragmentare: “Azi e mai dificil ca oricând să reţii atenţia utilizatorilor”.
După o trecere în revistă a situaţiei la zi, Suknaic încearcă şi câteva previziuni de viitor. Un prim cataclism este cel legat de modul de distribuţie a informaţiei: "În 10 ani, jumătate din conţinutul total va fi distribuit online. Chiar şi cei de la New York Times au recunoscut că la ora actuală se află într-un business de făcut ştiri, nu în unul de făcut ziare”.
La fel de previzibilă şi îndelung propovăduită este explozia pe care o vor cunoaşte smartphone-urile, în frunte cu iPhone. Azi există 77 de milioane de smartphone-uri în toată lumea, iar 15% dintre utilizatorii de mobil accesează netul de pe aceste platforme. Ca dovadă, Suknaic prezintă două aplicaţii mobile dezvoltate cu succes în App Store de Kraft şi Pizza Hut.
Consumul individual de media se personalizează şi el într-o epocă digitală cu atâtea oportunităţi. Şi devine astfel tot mai social: “Se face vizionare de conţinut la comun, multi-conversaţie online pe marginea acestuia, chiar şi modelare după bunul plac a acestui conţinut”.
Ce muritor de rând a reuşit să răzbească în această nouă ordine virtuală? Fred, un puşti de pe YouTube e unul dintre exemple: cu un show extrem de minimalist, dar suficient de ingenios şi zgomotos a reuşit să adune 1,3 milioane de abonaţi pe canalul său de pe YouTube.