Înainte să moară, Nabokov a rugat-o pe soţia sa să ardă manuscrisul, însă aceasta nu i-a îndeplinit dorinţa. Ulterior, fiul celebrului scriitor de origine rusă, Dimitri, a păstrat manuscrisul într-o bancă elveţiană.
Scris în 1977, "The Original of Laura" a apărut la prestigioasa editură britanică Penguin, după 20 de ani în care Dimitri Nabokov a refuzat constant publicarea manuscrisului de 138 de pagini, neterminat de scriitor. În cele din urmă, Alexis Kirschbaum, editor la Penguin, a reuşit să obţină acordul de publicare, la capătul a trei zile de negocieri. "The Original of Laura" se înscrie în stilul lui Nabokov, după cum o descrie Kirschbaum, "interesându-se de psihologie, de ce semnifică ura de sine şi dorinţa de a dispărea".
Odată cu apariţia cărţii, editura britanică va începe reeditarea operelor "listei negre" a lui Nabokov, cărţi care tratează copilăria şi iubirile de tinereţe, poeme inedite şi epistole pe care scriitorul le-a trimis soţiei sale, Vera. În România, "The Original of Laura" va apărea, cel mai probabil, în vara acestui an.
Fiul lui Nabokov spune despre roman că este unul captivant, original şi mai degrabă şocant decât plăcut, în unele pasaje, scrie cotidianul britanic The Independent. Eroul cărţii, Philip Wild, un academician gras şi urât, dar cu o minte sclipitoare, se căsătoreşte cu o femeie care seamănă cu o iubire mai veche şi ajunge să se gândească la sinucidere.
Unii critici literari susţin că "The Original Of Laura" ar fi mult mai explicit, în plan sexual, decât "Lolita", cel mai cunoscut roman al lui Nabokov. La apariţia sa, în 1955, "Lolita" a scandalizat întreaga lume literară, din cauză că prezenta povestea de dragoste dintre un bărbat de vârstă mijlocie şi o minoră. Mai târziu, romanul a fost ecranizat de două ori, în 1962 şi 1997, cu James Mason şi, respectiv, Jeremy Irons în rolul principal.