"Atâta timp cât secuii consideră că sunt despărţiţi de ţara lor, cred că e un comportament uman normal. Asta pentru că nu sunt nici români, nici maghiari, sunt secui. Au nevoie să arate diferenţa. Problema autonomiei este una utopică, nu va fi autonomie pentru că este foarte greu de realizat", a declarat pentru REALITATEA.NET Andrada Anghel din Miercurea Ciuc.
"Totul depinde de guvernarea de la Bucureşti. E posibil ca o persoană care nu vorbeşte limba maghiară să aibă ceva probleme de ordin naţionalist dacă se va face această autonomie. Dacă până acum ne-am înţeles ca şoarecele cu pisica, dar de acuma...", spune Marius Ghimpeneanu din Harghita.
Mihail Popescu din Covasna a declarat pentru REALITATEA.NET că "e posibil să înceapă necazurile pentru români dacă se va face autonomia. Dar eu nu cred că se va face această autonomie. Mulţi cred că va fi mai bună, că nu se vor mai duce toţi banii la vistieria statului. Alţii cred că ne vor lua ungurii pe sus. Nu mai ştiu ce să mai spun".
Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Culturale Maghiare din Abrud, Lorand Marton Kopentz, a declarat că autonomia nu are legătură cu oamenii, ci cu deciziile. "Autonomie nu înseamnă rupere de România, doar că acum decizia este departe de cetăţean, trebuie adusă decizia aproape de cetăţean. Aşa cum e acum împărţit teritoriul pe judeţe şi pe regiuni e un fel de struţo-cămilă. Ar fi bine să nu fie prinsă secuimea cu judeţe din Moldova pentru că este o altă cultură", a afirmat Lorand Kopenetz.
"Secuimea e o regiune aparte, nu vrem să fie cu vize sau cu graniţe. Tot de România vom aparţine, tot la statul român vom plăti taxe. Banii merg însă acum în sacul mare de la Bucureşti, şi nu ne place ca din banii noştri să fure şmecherii din Bucureşti", a mai spus preşedintele Asociaţiei culturale Maghiare din Abrud.