"Românii cheltuie în medie 70-80 lei pe lună pentru servicii de telefonie-Internet-televiziune, adică aproximativ 8% din bugetul mediu al unei familii. Această sumă este mult mai mică decât cea cheltuită în statele din vestul Europei, unde aceasta se încadrează într-un interval cuprins între 60 şi 80 de euro", se arată într-un studiu.
Chiar dacă rata de penetrare a telefoniei mobile a depăşit procentul de 100%, piaţa serviciilor de telefonie-Internet-televiziune reprezintă în continuare un potenţial de dezvoltare, consideră Dinu Malacopol, CEO al DCS (Digital Cable System).
"România rămâne în continuare o piaţă guvernată de preţ, pentru toate categoriile de servicii şi produse de telecomunicaţii. Cu toate acestea, în ultimul an, putem observa o creştere a aşteptărilor clienţilor privind calitatea serviciilor şi caracteristicilor acestora. Deşi cu un grad de penetrare de peste 100%, în cazul unor anumite tipuri de servicii (cum este spre exemplu telefonia mobilă), piaţa din România mai are încă un potenţial de creştere crescut pe servicii de telefonie-Internet-televiziune", a spus Malacopol.
Conform datelor obţinute de DCS, la ora actuală cel puţin 60% dintre gospodăriile din România au televiziune prin cablu sau satelit, 25% folosesc servicii de internet, iar procentul celor care dispun de un post de telefonie fixă este tot de aproximativ 25%.
"Dintre aceste tipuri de servicii, Internetul are chiar şi în contextul actual cel mai mare potenţial de creştere, cu rate de peste 10% anual", se mai arată în studiul DCS.
De asemenea, compania Digital Cable Systems estimează că serviciile de tip 3P vor avea o creştere de cel puţin 10%, ducând astfel la sfârşitul lui 2009 la o creştere a ponderii pachetelor integrate în totalul serviciilor de telecomunicaţii oferite de către companiile prezente pe piaţa din România.