Încasatorii taxei spuneau sâmbătă că taxa se plăteşte de vineri, 19 iunie 2009, ca să se strângă gunoaiele pe care le lasă vizitatorii pe plajă. Nici vorbă de hărţi sau materiale informative despre cum trebuie să se comporte turiştii în interiorul Rezervaţiei.
Guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Grigore Baboianu, ne-a declarat, în cadrul unei discuţii telefonice, că taxa de acces a fost instituită în baza unui ordin al ministrului Mediului care permite instituirea unui astfel de tarif pentru emiterea permisului de acces în rezervaţie pentru turişti: "Ordonanţa 57/2007 permite să instituim un astfel de tarif în ideea constituirii unui fond folosit în primul rând pentru editarea unor materiale tipărite cu regulile de comportament în acest spaţiu sau hartă care să fie înmânate vizitatorului la intrarea în Rezervaţie". Guvernatorul Deltei apreciază că suma de 20 de lei nu este mare, deoarece "e valabilă un sejur întreg care poate să însemne şi o lună, şi două luni ", deşi acest lucru nu este înscris pe chitanţă şi nu se face nicio precizare în acest sens.
Grigore Baboianu: Singura plajă din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării este la Portiţa. De ce nu mergeţi să faceţi baie de-a lungul Dunării?
Întrebat de ce nu a mediatizat introducerea acestei taxe, Grigore Baboianu spune că "La toate intrările în Rezervaţia Biosferei Deltei Dunării, inclusiv cea de la Vadu, există un panou pe care scrie că accesul în Rezervaţie se face pe baza unui permis emis de ARBDD. Oricine a văzut acest panou trebuia să îşi pună întrebarea ce se întâmplă cu acest permis". Cu acest prilej am aflat că singura plajă din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării este la Portiţa în sensul legal al termenului, în rest "este o zonă costieră marină unde oamenii se duc şi ilegal şi, pe propriul risc, se îmbăiază deşi se pot îneca". Totuşi nicăieri nu este vreun anunţ că există riscul de înec, dar Guvernatorul Deltei ne linişteşte că "pas cu pas se încearcă reglementarea situaţiei", dar nu în sensul că nu vom mai putea intra la Vadu. Când vine vorba să explice mai clar această situaţie, Grigore Baboianu ne întreabă "De ce nu mergeţi să faceţi baie de-a lungul Dunării? Nimeni nu vă opreşte să intraţi în Dunăre".
Guvernatorul Deltei nu ne poate lămuri nici data exactă de la care se percepe acest tarif. Ordinul ministrului Mediului a apărut în Monitorul Oficial Partea I, numărul 363 din 29. V. 2009. Guvernatorul afirmă că banii se percep de trei săptămâni, oamenii care îi încasau spuneau că sunt acolo "de vineri" (19 iunie 2009-n.red.). "Nu avem capacitatea să punem în aplicare acest act normativ ca şi altele din cauză că avem prea puţin personal şi foarte multe dificultăţi de funcţionare", declară Grigore Baboianu când vine vorba să spună data exactă a începerii încasării tarifelor.
Taxa de intrare în Deltă se percepe deja, dar nu există un contract cu o firmă de salubrizare
O altă motivaţie pentru perceperea acestor bani este asigurarea salubrizării plajei, numai că ARBDD pare că nu are un contract cu o firmă care să asigure acest serviciu. "Aşa intenţionăm să contactăm o firmă de salubrizare. Ne vom organiza în paralel cu toate aceste activităţi", după cum spune Guvernatorul Deltei.
Şi pentru că în discuţia telefonică Grigore Baboioanu compara acest tarif cu cel perceput la accesul într-un muzeu, i-am amintit că muzeele pe lângă faptul că au toate tarifele afişate, oferă şi unele facilităţi pentru gruprui, tineri, studenţi. "Facilitatea oferită de noi este de a păstra o zonă sălbatică şi naturală cât mai mult posibil ferită de vandalismul semenilor noştri", acesta este răspunsul primit. Dar există amenzi pentru cei care fac rău? "Mergem şi aplicăm amenzi. Încercăm să le facem pe toate. Suntem 40 de oameni pe 580.000 de hectare care să facă treaba asta".
Grigore Baboianu: Un ordin se modifică relativ uşor şi împreună cu Ministerul vom ajunge să stabilim cât din acest tarif va merge la salubrizare, cât la tipărituri
La finalul discuţiei, Guvernatorul Deltei admite că pot exista unele nemulţumiri ale turiştilor şi spune că "după primele reacţii ale vizitatorilor încercăm să îmbunătăţim acest ordin, pentru că nu se pot anticipa toate aspectele acoperite de un act normativ şi vom interveni, un ordin se modifică relativ uşor şi împreună cu Ministerul vom ajunge să stabilim cât din acest tarif va merge la salubrizare, cât la tipărituri. Caietul de sarcini pentru contractarea unor astfel de servicii este pregătit, dar nu am avut fonduri de la buget ca să îl punem în aplicare".
Deşi ne-a asigurat că este interzis accesul, l-am informat pe guvernatorul Baboianu că sâmbăta trecută, la Vadu, intrau motociclete şi ATV-uri. Din punctul său de vedere, oamenii iresponsabili chiar dacă la intrare erau subordonaţii săi: "Păi ce să vă spun doamnă că ăştia ne sunt oamenii! Intrăm într-o discuţie foarte lungă". Concluzia Guvernatorului a fost "prin actul normativ nu se precizează serviciile prestate, eu vă spun ce servicii intenţionăm să asigurăm în perioada următoare". Asta chiar dacă la intrarea în Rezervaţie s-au instituit tarife pentru lucrările şi serviciile prestate de ARBDD.
Urmarea: Pe site-ul ARBDD a apăut un anunţ în final
Până luni la ora discuţiei cu Guvernatorul, pe siteul ARBDD şi pe cel al Ministerului Mediului nu era nicio informaţie despre aceaste tarife. Marţi (23 iunie 2009), pe siteul ARBDD a apărut un comunicat de presă semnat de Guvernatorul Baboianu prin care se anunţa instituirea taxei. Mai mult, pe pagina de internet a ARBDD a apărut şi ordinul semnat de ministrul Nicolae Nemirschi prin care se instituiau aceste tarife.