Raportul pune problema capacităţii încasărilor la buget din aceste ţări de a acoperi costurile datoriilor pe termen lung, precizează cotidianul. Cele 13 ţări vizate sunt România, Spania, Olanda, Grecia, Irlanda, Slovacia, Malta, Cipru, Marea Britanie, Lituania şi Letonia.
Raportul subliniază şi majorarea costurilor legate de îmbătrânirea populaţiei şi recomandă reforme structurale ambiţioase, precum consolidarea bugetară. Raportul analizează evoluţia posibilă a finanţelor publice până în 2060.
Sistemele financiare din Finlanda şi Suedia sunt considerate fără riscuri, în timp ce pentru Germania, Franţa şi Italia sunt atribuite riscuri medii.
România a intrat de anul trecut într-un ciclu de deficite bugetare mari. În 2008, dezechilibrul finanţelor publice s-a adâncit la 4,9% din PIB (după standardele româneşti), anul acesta este prevăzut un nivel de 7,3% din PIB, în timp ce schiţa de buget pe 2010 prevede un deficit de 5,9% din PIB, mult peste plafonul fixat prin Tratatul de la Maastricht, de 3% din PIB.
CE a dat termen României până în 2011 să-şi reducă deficitul bugetar sub plafonul de 3% din PIB.