Pe durata a patru zile şi patru nopţi, între 2 şi 5 aprilie, oameni de pe întreg mapamondul vor împărtăşi aceeaşi experienţa: observarea cerului printr-un instrument astronomic, aşa cum, în urmă cu 400 de ani, Galileo Galilei privea pentru prima dată printr-o lunetă, descoperind sateliţii planetei Jupiter şi craterele lunare. Se va crea astfel cea mai mare reţea globală de promovare a astronomiei din istorie.
Deschiderea maratonului va avea loc pe 2 aprilie la Institutul Franklin din Philadelphia, SUA, gazdele evenimentului fiind Derrick Pitts, purtător de cuvânt al Anului Internaţional al Astronomiei în SUA şi Dr. Paolo Galluzzi, expert recunoscut mondial în studii despre Galileo Galilei. Cu această ocazie se va expune luneta originală a lui Galilei în cadrul expoziţiei „Galileo, Familia De Medici şi epoca astronomiei”. Evenimentul va fi transmis în direct pe internet începând cu ora 19.00, ora României.
„100 de Ore de Astronomie este un proiect cheie al Anului Internaţional al Astronomiei 2009. Astronomii sunt cunoscuţi pentru entuziasmul şi plăcerea de a împărtăşi din cunoştinţele lor, iar acestea sunt ingredientele principale pentru 100 de Ore de Astronomie. Vor fi patru zile extraordinare, căci nu s-a mai organizat până acum o manifestare de o asemenea amploare. Fiecare participant va face istorie”, declară Mike Simmons, co-preşedinte 100 de Ore de Astronomie.
Acţiunile globale din cadrul maratonului vor cuprinde videoconferinţe în direct ale Centrelor Ştiinţifice, 24 de ore de transmisii live pe internet de la 80 de observatoare de cercetare din toată lumea, un „star party” de 24 de ore în timpul căruia mii de astronomi vor ieşi cu telescoapele în stradă, Ziua Soarelui şi 100 de Ore de Astronomie Junior.
În Bucureşti, astronomii amatori din cadrul Astroclubului Bucureşti (AB) şi Societăţii Astronomice Române de Meteori (SARM), alături de Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu vor desfăşura activităţi în toate cele patru zile.
Romania se afla pe harta maratonului începând cu capitala şi continuând cu oraşe precum: Arad, Bacău, Baia Mare, Bârlad, Botoşani, Cluj Napoca, Craiova, Fălticeni, Galaţi, Iaşi, Oradea, Petrila, Piatra Neamţ, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Sighetu Marmaţiei, Suceava, Târgovişte, Târgu Mures, Tecuci, Timişoara, Tulcea şi Vaslui.
Programul activităţilor din Bucureşti:
Joi, 2 aprilie, sesiuni din oră în oră în intervalul 15 - 20 la Observatorul Astronomic de pe Bd. Lascăr Catargiu nr. 21 (între Piaţa Romană şi Piaţa Victoriei):
- Introducere despre Anul Internaţional al Astronomiei 2009 - AB
- Călătorie la marginea niversului - simulare cu Mitaka Observatorul Astronomic
- Simulare cu World Wide Telescope – Observatorul Astronomic
- Discuţii pe baza unor fotografii astronomice - SARM
- Discuţii despre poluarea luminoasă – AB
Vineri, 3 aprilie, transmisii în direct de la observatoare din lume în intervalul 15 - 20 la Observatorul Astronomic de pe Bd. Lascăr Catargiu nr.21
Sâmbătă, 4 aprilie, în intervalul 19-23:
- Observaţii astronomice în Parcul Colţea de la Universitate – AB şi SARM
- Călătorie la marginea universului – simulare cu Mitake – la Palatul Şuţu, susţinută de Observatorul Astronomic
Duminică, 5 aprilie, în intervalul 11-16, în Parcul Cişmigiu:
- Observaţii solare
- Jocuri educative pe teme astronomice