Raportul, datat 28 august şi trimis Parlamentului de la Haga, avertizează că Olanda va continua să facă presiuni la nivel european pentru remedierea deficienţelor din România.
Lipsa unor măsuri din partea Bucureştiului, se arată în document, "va atrage consecinţe asupra transferului de fonduri europene către România şi asupra aderării ţării la spaţiul Schengen". Raportul olandez atrage atenţia că România, care suferă de pe urma corupţiei la scară largă, inclusiv în rândul forţelor de poliţie, nu ar trebui să adere la spaţiul Schengen până nu controlează fenomenul.
Documentul menţionează "lipsa voinţei politice de a implementa reforme ireversibile din România". Critici similare sunt formulate şi la adresa Bulgariei. Însă spre deosebire de omologul bulgar, ministrul român de externe, Cristian Diaconescu va fi informat oficial de conţinutul raportului de către şeful diplomaţiei olandeze. În plus, Diaconescu trebuie să le explice şi membrilor Comisiei de Afaceri Europene a Camerei Reprezentanţilor, care dezbat joi raportul Comisiei Europene, progresele făcute de România în domeniul justiţiei.
Olanda a susţinut recent ca România să fie sancţionată şi financiar, prin suspendarea fondurilor europene, dacă raportul Comisiei Europene nu constată progrese suficiente în domeniul justiţiei.