Comisia Europeană pregăteşte deschiderea procedurii de deficit excesiv împotriva a cel puţin şase ţări, printre care şi România, scriu agenţiile de presă germană DPA şi austriacă APA. Irlanda, Grecia, Spania, Franţa, Letonia şi România au depăşit deja în 2008 deficitul maxim de 3%, iar CE proiectează înrăutăţirea situaţiei în 2009.
România şi Letonia nefiind în zona euro, nu vor fi afectate de sancţiuni financiare, dar data-ţintă de aderare la moneda unică poate fi amânată, iar în cazul în care recomandările UE sunt ignorate în mod repetat, se poate ajunge la suspendarea fondurilor de coeziune.
Comisia Europeană va adopta la 18 februarie deciziile cu privire la deficitul excesiv, a declarat săptămâna trecută pentru NewsIn Amelia Torres, purtătoare de cuvânt a CE, care a refuzat să comenteze informaţia potrivit căreia România se numără sau nu printre ţările vizate de o asemenea procedură. Ministerul Finanţelor a recunoscut vineri că CE poate declanşa procedura de deficit excesiv împotriva României pentru situaţia bugetară din 2008, care ar însemna monitorizarea politicii bugetare şi a măsurilor de redresare şi chiar suspendarea fondurilor de coeziune.