Din aceşti bani va fi dotat şi centrul de pregătire a personalului consular, care urmează să fie înfiinţat.
În anunţul de intenţie se precizează că data prevăzută pentru începerea procedurilor de adjudecare este 3 august 2009, însă, deocamdată, nu au fost publicate informaţii despre firmele cărora le-au fost atribuite contractele.
Beneficiarul contractelor este Ministerul Afacerilor Externe din Bucureşti, iar achiziţiile vor fi plătite printr-un program finanţat din fonduri comunitare, respectiv Facilitatea Schengen - "Reamenajarea şi dotarea la standarde Schengen a oficiilor consulare ale României din ţările situate în afara spaţiului Schengen. Înfiinţarea unui Centru de pregătire pentru personalul consular" - activitatea IV, se mai precizează în anunţ.
Potrivit MFP, este vorba de şase tipuri de echipamente. Astfel, pentru sistemul de control al accesului, ce asigură controlarea fluxurilor de intrare-ieşire pentru public (prin intermediul turnicheţilor) şi respectarea normelor privind accesul în diferite încăperi pentru personalul oficiului consular - valoarea estimată fără TVA a contractului variază între 355.050 de euro şi 1,02 milioane euro.
Sistemul de supraveghere video, ce permite personalului de pază să ţină sub observaţie zonele interioare şi exterioare ale obiectivului, are valoarea estimată fără TVA între 1,18 milioane şi 3,37 milioane euro.
Pentru sistemul de alarmare şi semnalizare de incendiu, ce alertează personalul în eventualitatea comiterii unei tentative de intrare prin efracţie sau izbucnirii unui incendiu valoarea estimată fără TVA a contractului se cifrează între 205.225 de euro şi 592.240 de euro.
MFP estimează că poate plăti între 174.100 euro şi 533.470 euro pentru sistemul de supraveghere perimetrală, ce alertează personalul oficiului consular de comiterea unei tentative de escaladare a gardurilor sau zidurilor care delimitează incinta oficiului consular.
Reţeaua IT&C, ce asigură infrastructura pentru interconectarea şi funcţionarea sistemelor IT&C din oficiul consular, are o valoare estimată fără TVA între 708.385 euro şi 2,09 milioane de euro.
De asemenea, pentru sistemul de telefonie / comunicaţie - ce asigură comunicarea în interior, prin intermediul numerelor individuale de interior şi comunicarea cu exteriorul, prin intermediul liniilor telefonice naţionale şi internaţionale, precum şi comunicaţia dintre vizitatori şi personalul de pază / secretariat şi comunicaţia la ghişeu dintre public şi lucrătorii consulari, valoarea estimată fără TVA variază între 128.800 de euro şi 396.760 euro.
Aderarea la spaţiul Schengen până în 2011 este principalul obiectiv de politică externă al României pentru următoarea perioadă. Calitatea de membru Schengen aduce cu sine asigurarea libertăţii depline de circulaţie a cetăţenilor români în interiorul acestui spaţiu prin eliminarea totală a frontierelor.
La sfârşitul lunii iulie, ministrul de externe Cristian Diaconescu declara că evaluările Schengen la consulatele de la Chişinău şi Istanbul au fost definitivate cu o concluzie pozitivă, anume că România poate să îndeplinească standardele cerute privind vizele.
În plus, în 28 iulie, MAE anunţa că doreşte să achiziţioneze un imobil în Bucureşti, în vederea amenajării unui Centru de pregătire a personalului consular, bugetul estimativ alocat fiind de peste două milioane de euro. Data-limită până la care pot fi depuse oferte este 18 august, iar deschiderea ofertelor se va face la 19 august.