Cei doi diplomaţi au susţinut poziţia potrivit căreia declaraţia unilaterală de independenţă a statului Kosovo nu repectă principiile fundamentale ale dreptului internaţional.
Pledoariile reprezentanţilor români au durat 45 de minute.
În intervenţia introductivă, Bogdan Aurescu a reamintit că, pentru România, principiile dreptului internaţional reprezintă esenţa politicii externe a statului român.
Pe fond, Aurescu a abordat mai întâi chestiunea oportunităţii juridice a Avizului Consultativ, potrivit MAE. De asemenea, a argumentat necesitatea ca instanţa de la Haga să nu se limiteze la a răspunde strict, limitativ întrebării puse de Adunarea Generală (dacă declaraţia de independenţă a instituţiilor provizorii de administrare autonomă din Kosovo este conformă cu dreptul internaţional), problema juridică reală pe care Curtea trebuie să o soluţioneze referindu-se, în viziunea României, la a evalua dacă dreptul internaţional interzice sau nu crearea unui stat nou prin secesiune unilaterală, în circumstanţele cazului examinat.
Puteţi citi aici pledoaria lui Bogdan Aurescu şi cea a lui Cosmin Dinescu.
Procedurile acestui proces au început acum un an, când Adunarea Generală a ONU a solicitat instanţei de la Haga un aviz consultativ cu privire la declaraţia de independenţă a Kosovo. Avizele consultative nu au însă un caracter obligatoriu.