"Mandatul de vicepreşedinte reprezintă o confirmare a angajamentului ferm al României de a contribui la eforturile comunităţii internaţionale pentru întărirea regimului de neproliferare nucleară, prin crearea premiselor pentru ratificarea CTBT", a subliniat Ministerul român de Externe.
România face parte dintre cele 44 de state cu programe nucleare de a căror ratificare depinde intrarea în vigoare a tratatului CTBT. Din cele 44 de state, 35 au ratificat deja tratatul. CTBT a fost semnat până acum de 181 de ţări şi ratificat de 150.
Şeful diplomaţiei române a evidenţiat, în intervenţia sa de la începutul conferinţei, că este important ca toate cele nouă state care nu au ratificat încă tratatul şi de care depinde intrarea sa în vigoare să depună eforturi pentru semnarea şi/sau ratificarea acestui document. Acest demers ar fi cu atât mai relevant în contextul internaţional actual marcat de testul nuclear efectuat de Coreea de Nord în luna mai 2009.
Cele nouă state de care depinde intrarea în vigoare a acestui tratat sunt: China, Egipt, Indonezia, SUA, Iran, Israel, Coreea de Nord, India şi Pakistan.
"Îndrăznesc să repet ceea ce a mai fost spus de nenumărate ori: ratificarea universală a CTBT şi terminarea sistemului său de verificare reprezintă un instrument esenţial în atingerea obiectivelor Tratatului de neproliferare nucleară şi dezarmare nucleară în general. Este important pentru noi toţi să emitem un mesaj puternic în ceea ce priveşte încheierea cât mai rapidă a acestei proceduri deja prea lungi", a punctat ministrul la New York.
Cristian Diaconescu s-a referit şi la contribuţiile concrete ale României în calitate de stat parte la CTBT din 1999, dar şi în contextul mai larg al susţinerii progreselor în domeniul securităţii nucleare. "Recenta returnare a combustibilului nuclear uzat în Federaţia Rusă, cu sprijinul SUA şi sub auspiciile AIEA, operaţiune desfăşurată pentru prima dată pe calea aerului, este o contribuţie semnificativă a României la securitatea nucleară în întreaga lume", a precizat ministrul în cadrul conferinţei.
Diaconescu a mai arătat că România participă la Sistemul Internaţional de Monitorizare reglementat de CTBT cu o staţie seismică localizată la Muntele Roşu, care transmite lunar buletine seismice Centrului Internaţional de Date din Viena.
La sesiunea de deschidere a conferinţei au participat secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, ambasadorul Tibor Toth, secretar executiv al CTBT Organisation, miniştri de externe din state ca SUA, Suedia, Austria, Franţa, Costa Rica, Maroc, precum şi o serie de adjuncţi ai unor miniştri.
Conferinţa îţi propune adoptarea unei declaraţii finale care să cuprindă angajamentele politice şi măsurile de promovare a intrării în vigoare a CTBT.