Robo-peştele ar putea fi echipat cu senzori pentru a monitoriza deversările de petrol din ape sau orice alte contaminări. Cercetătorii încearcă încontinuu să confere robo-peştilor mişcări cât mai naturale. Ei au avansat mult din 1994, când a fost creat primul robo-ton. Atunci, acesta avea câţiva metri lungime şi 2.000 de părţi componente, printre care şase motoar. Astăzi, robo-peştele are doar zece părţi componente, printre care un singur motor, şi nu măsoară mai mult de 20 de centimetri, relatează discovery.com.
Dezvoltatorii robo-peştelui şi-au început cercetările acum patru ani şi au folosit ca model mişcările unor peşti precum păstrăvul, bibanul sau tonul. Robo-peştele poate măsura între 12 şi 20 de centimetri. Cei mai mici înoată prin mişcări ale cozii, în timp ce robo-peştii mai mari îşi unduiesc întregul corp.
Indiferent de mărimea lor, robo-peştii au corpul acoperit de un material cu texturi ce oscilează în funcţie de partea corpului, pentru a permite efectuarea mişcărilor.
Deşi se mişcă precum peştii, robo-peştii nu pot concura cu ei în termeni de viteză. De asemenea, momentan robo-peştii depind de un cablu de energie. Montarea bateriilor şi a diferiţilor senzori îi va face folositori. Robo-peştii vor putea detecta urme de poluare în ape sau vor putea monitoriza comportamentul vietăţilor marine.