"În calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor voi iniţia o serie de dezbateri cu privire la revizuirea Constituţiei. De altfel, prima dezbatere va avea loc în 30 ianuarie sub patronajul preşedintelui Camerei Deputaţilor", a precizat Anastase, care a adăugat că discuţiile au loc la iniţiativa Asociaţiei Pro Democraţia. Ea a adăugat că vor fi invitaţi reprezentanţi ai societăţii civile, ai partidelor politice, ai Comisiei prezidenţiale pentru analiza regimului politic şi constituţional. "Îmi doresc să existe o mai mare consistenţă a dezbaterilor parlamentare drept care voi încuraja să folosim un instrument extrem de important, cel al dezbaterilor parlamentare pe teme de actualitate la care să participe pe lângă parlamentari şi reprezentanţi ai Executivului", a adăugat ea.
De asemenea, Anastase s-a referit la promovarea rolului Parlamentului de "partener al societăţii civile". "În zilele următoare, pe 27 şi 28 ianuarie vom avea o serie de întâlniri cu reprezentaţi ai societăţii civile instituţionalizate. Până în acest moment s-au înscris peste 170 de ONG-uri pentru această întâlnire", a afirmat ea.
Anastase a afirmat că principalul său obiectiv este creşterea încrederii în Parlament, care se poate consolida prin "transparenţă şi eficienţă". "Un al doilea obiectiv este asumarea de către Parlament a funcţiei de autoritate legiuitoare, dar în acelaşi timp şi a celei de control asupra Executivului. Există o serie de mecanisme pe care le avem la dispoziţie (...) şi sper ca ele să fie folosite la maximum astfel încât funcţia de control să fie exercitată în mod eficient".
"Obiectivele vizează modificarea regulamentului Parlamentului şi sper ca acest demers să însemne în primul rând o compatibilizare a funcţionării Parlamentului României cu Parlamentul European, un import de bune practici din Parlamentul European, dar în acelaşi timp de transparenţă în tot ceea ce înseamnă cheltuirea banului public", şi-a mai propus Anastase.
Potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, instrumentul diplomaţiei parlamentare nu a fost "îndeajuns de bine utilizat" până în acest moment, cetăţenii rămânând cu percepţia că aleşii fac doar "turism de stat". "Intenţionez să propun Biroului Permanent ca fiecare deplasare şi participare internaţională a Parlamentului să fie fundamentată în consonanţă cu obiectivele noastre de politică externă", a susţinut Anastase.