Potrivit MApN, în cazul de trădare prin transmitere de secrete se aplică şi prevederile potrivit cărora "în situaţia în care se evidenţiază riscuri de securitate referitoare la compromiterea, divulgarea, distrugerea sau sustragerea unor informaţii clasificate NATO, se va efectua o investigaţie de securitate ale cărei rezultate vor fi comunicate Autorităţii Naţionale de Securitate", în cazul României fiind vorba de ORNISS.
În răspunsul MApN se mai arată că "în prezent se analizează documentele care au fost compromise şi dacă va fi identificat un document NATO clasificat, se vor aplica prevederile sus-menţionate".
NATO va trebui informat de urgenţă în cazul în care auditul MApN va dovedi că subofiţerul Floricel Achim a vândut informaţii secrete cu privire la Alianţă, conform procedurilor standard, au informat, marţi, surse apropiate anchetatorilor.
Există proceduri foarte clare prin care membrii Alianţei NATO îşi raportează unii altora atunci când informaţii cu privire la Alianţă pot fi compromise.
"Acum se face un inventar şi se identifică natura tuturor informaţiilor. În cazul în care se va dovedi că sunt şi informaţii care privesc Alianţa, se va aplica automat procedura. Dacă se va demonstra că sunt compromise nu doar informaţiile de interes naţional, ci şi din cadrul alianţei, se va informa de urgenţă Alianţa", conform surselor.
Potrivit surselor, este greu de crezut, totuşi, că un plutonier ar fi putut avea acces la informaţii cu privire la Alianţa Nord-Atlantică.