Conform raportului realizat de 13 cercetători europeni, sănătatea angajaţilor unei companii afectate de restructurare se degradează atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic. "Orice schimbare în cadrul unei companii reprezintă întotdeauna un potenţial factor de stres", a subliniat coordonatorul raportului, prof. Thomas Kieselbach de la Universitatea Brime.
Semnale de alarmă în această direcţie a tras şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, după cum a precizat Claude-Emmanuel Triomphe, membru al Travail Emploi Europe Societe.
"Organizaţia Mondială a Sănătăţii vorbeşte despre criză ca despre o catastrofă epidemiologică majoră, iar acest lucru se traduce printr-o creştere mare a nivelului de stres, a depresiilor, problemelor cardio-vasculare, comportamentelor care dau dependenţă şi, nu în ultimul rând, a mortalităţii şi sinuciderilor", a declarat Triomphe.
Potrivit unui membru al sindicatului britanic Unison, sănătatea salariaţilor este rar o prioritate pentru angajaţi şi sindicate, care, în această perioadă de criză, îşi concentrează atenţia pe salvarea locurilor de muncă şi a salariilor.
Restructurările nu îi afectează doar pe cei concediaţi, ci şi pe cei care rămân în continuare în companie. Aceştia din urmă pot suferi de autoînvinuire şi de scăderea încrederii în angajator, ambele pe fondul creşterii ritmului de muncă. Şi managerii, adesea prinşi la mijloc în acest context, sunt afectaţi de reorganizarea companiilor, se mai arată în raport.
La capitolul recomandări, raportul menţionează ameliorarea dialogului social şi a comunicării, subliniind nevoia de responsabilitate socială în companii.