Potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Dolj, dosarul a fost repartizat unui procuror care analizează aspectele semnalate de şeful ANP. "Plângerile au ajuns la noi şi s-a constituit un dosar penal care a fost repartizat unui procuror care se ocupă de caz. Urmează să se efectueze cercetări şi, în funcţie de concluzii, să se pună o soluţie", a declarat, sâmbătă, pentru NewsIn, Ionel Grigorie, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.
Imediat după ce s-a aflat că suspectul în cazul dublului asasinat de la Braşov, Serghei Gorbunov, a fost eliberat pe motive medicale din închisoarea Craiova, şeful Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Ioan Băla, a depus plângeri penale pentru neglijenţă în serviciu pe numele directorului Penitenciarului Craiova, Constantin Bălă, şefului Biroului de Evidenţă, Radu Şchipu, şi al adjunctului acestuia din urmă, Marilena Cone, toţi fiind demişi, plângerea referindu-se şi la medicul Leontin Braşoveanu.
"Am depus o plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj pe numele Marilenei Cone, deoarece aceasta avea gradul de agent. Celelalte plângeri au fost înregistrate la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Dolj, deoarece cei implicaţi aveau grade superioare", a declarat, sâmbătă, pentru NewsIn, şeful ANP.
Şeful ANP, Ioan Băla, a anunţat, pe 3 februarie, că face plângere penală pe numele directorului Penitenciarului Craiova, Constantin Bălă, şefului Biroului de Evidenţă, Radu Şchipu, al adjunctului acestuia din urmă, Marilena Cone, şi la medicul Leontin Braşoveanu.
Leontin Braşoveanu a fost în comisia de expertiză în cazul Gorbunov, a spus şeful ANP.
Băla a precizat că sesizarea penală se referă şi la fostul şef al Penitenciarului Craiova, Constantin Cergă, care a ocupat funcţia până în mai 2008.
Întrebat dacă există suspiciuni că angajaţii Penitenciarului ar fi fost "stimulaţi" în cazul Gorbunov, Băla a spus că tocmai de aceea depune plângere penală. Ioan Băla a mai spus că unul dintre avocaţii lui Gorbunov ar fi fiul Marilenei Cone.
Cei doi angajaţi care s-au ocupat de cazul Gorbunov şi nu au anunţat la timp faptul că acesta nu a revenit la închisoare riscă să fie sancţionaţi cu cele mai drastice măsuri, a anunţat directorul ANP, Ioan Băla, într-o conferinţă de presă de luni.
Între timp, DNA a început verificări cu privire la magistraţii din cazul Gorbunov. DNA invocă unele articole de lege referitoare la secretul unor verificări. Astfel, potrivit Legii 544/2001 privind accesul la informaţii de interes public, se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor urmatoarele informatii informaţiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidenţiale ori se pun în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfăşurare. De asemenea, sunt exceptate informaţiile privind procedurile judiciare, dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile implicate în proces.
Doi şefi de la Tribunalul Braşov au fost revocaţi, prin decizia Secţiei pentru judecători a CSM, după cazul Gorbunov, care a dus şi la revocarea a trei şefi de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, discuţiile urmând să fie reluate pe 11 februarie pentru judecătorii de la Tribunalul Dolj.