Un calcul rece a făcut ca Mircea Geoană să candideze pentru Parlamentul României într-un colegiu din Dolj, unde se ştia că populaţia este majoritar „roşie”. Aşa a ajuns să fie considerat „senator de Dăbuleni” şi să fie înconjurat cu multă căldură „acasă”, în Capitala Bostanilor. REALITATEA.NET a făcut o vizită la Dăbuleni, unde acum, în campania electorală, imnul PSD răsună toată ziua pe străzi, revârsându-se din boxele atârnate la balconul primăriei.
\"Domnul Geoană este din Mischii, de lângă Craiova. Dar şi-a ales din toată România Dăbuleniul, văzând că aicea se munceşte foarte bine, sunt oameni serioşi şi mă bucur că unde se duce în ţară zice \'acasă la mine, la Dăbuleni\' \", povesteşte primarul Nicolae Drăgoi. Biografia oficială a lui Geoană spune că acesta s-a născut la Bucureşti, nu la Mischii sau aici, în oraşul unde promovabilitatea la examenul de bacalaureat a fost zero în urmă cu trei ani.
Mai nou, Grupul Şcolar Agricol Dăbuleni a fost mutat în subordinea altei localităţi, ne-a precizat primarul Drăgoi. Cu toate acestea, încă este frecventat în mare parte de tineri din Dăbuleni. În viitor, Dăbuleniul se poate mândri doar cu rezultatele Liceului Teoretic \"Constantin Brâncoveanu\" care are o promovabilitate constantă de peste 80 la sută.
Primarul Nicolae Drăgoi este la al treilea mandat şi face parte, desigur, din PSD. El păstoreşte o aşezare cu 17.000 de suflete. Dăbuleni a fost cea mai mare comună din România, apoi a devenit oraş. Oamenii trăiesc însă tot ca la ţară şi speră ca Mircea Geoană să iasă preşedinte şi să le întindă o mână de ajutor. Probleme sunt multe. Una dintre acestea este că localitatea nu are canalizare, după ce până de curând nu avea nici reţea de alimentare cu apă.
Primarul spune că îi va presa pe miniştrii PSD să îi dea bani, pentru rezolvarea problemele urgente ale Dăbuleniului. Canalizarea, dar şi o piaţă en-gros. Acesta este visul agricultorilor din zonă, să-şi poată valorifica pepenii la un preţ corect. Atât PSD cât şi PDL au promis localnicilor un en-gros înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale. Primii au promis că depozitul va fi gata în doi ani, iar cei din urmă că proiectul unui en-gros se va afla pe masa guvernului în primăvara viitoare. Până atunci, ei vor continua să doarmă verile pe marginea şoselelor, sub cerul liber, încercând să îşi valorifice recolta.
O altă problemă cu care se confruntă oamenii din zonă este legată de dunele de nisip, care i-au mai adus localităţii un supranume: Sahara Olteniei. Spulberişul, cum îl denumesc oamenii locului, este suflat în dune doar vara, aşa că aceasta este doar o grijă sezonieră.
Acesta este, în câteva cuvinte, Dăbuleniul, oraşul care îl idolatrizează pe Mircea Geoană.