\"Am descoperit că expunerea la ţigări ar putea să marească grosimea epiteliului şi a garniturilor căilor respiratorii din plămâni. Aceasta ar putea putea fi principala cauză a faptului că pacienţii care suferă de astm manifestă mai multe simptoame ale acestei boli, cum ar fi dificultăţi de respiraţie sau un exces de flegmă, în comparaţie cu nefumătorii astmatici\", a declarat coordonatorul studiului, cercetător la Universitatea Groningen din Olanda, Martine Broekema, potrivit news.health.com
Studiul a fost realizat pe 147 de persoane care sufereau de astm, din care 35 erau fumători, 46 erau foşti fumători, iar 66 dintre ei nu fumaseră niciodată.
Astfel, persoanele care fumau aveau mai multe celule care produc mucoasă decât cele care nu fumaseră nicodată, spun cercetătorii.
\"Aceste descoperiri au fost asociate cu o acută producţie de flegmă pe care o manifestă astmaticii pentru a se stabili dacă există o relaţie cauzală între acestea două. Cercetările au demonstrat faptul că fumătorii care sufereau de astm aveau un profil inflamatoriu al plămânilor total diferit decât cel al persoanelor care nu fumaseră niciodată. Ba mai mult, datele sugerează că renunţarea la fumat poate avea un efect advers care să ducă la îngroşarea căilor respiratorii ale plămânilor\", a mai adăugat Martine Broekema.
Studiul are o importanţă deosebită, deoarece arată care sunt efectele renunţării la fumat pentru sănătatea pulmonară, mai ales pentru astmatici.