Din cauza lucrărilor pentru consolidarea şi restaurarea corpurilor C1 şi C2, care vor începe în curând, Muzeului Naţional al Ţăranului Român nu va participa în nici un fel la această manifestare, după cum au declarat reprezentanţi ai instituţiei. Vizitarea se va face contra cost şi în intervalul orar obişnuit, stabilit de muzeu.
Muzeul Naţional de Istorie "Grigore Antipa", după mai multe participări în anii trecuţi la această manifestare, va fi nevoit să renunţe anul acesta din cauza lucrărilor de consolidare şi de reorganizare a expoziţiei permanente, care au impus închiderea temporară a muzeului.
Nici Muzeul Colecţiilor de Artă nu va participa la evenimentul din noaptea de 16 spre 17 mai, deoarece se află în renovare, au declarat reprezentanţii instituţiei. Începând cu data de 9 februarie, muzeul s-a închis până la sfârşitul anului 2010 pentru lucrări de modernizare, avându-se în vedere şi schimbări ale formulei expoziţionale.
Printre celelalte muzee din Bucureşti, patronate de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, care vor lua parte la "Noaptea muzeelor" se numără Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţilor Vechi, Muzeul Naţional "George Enescu", Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul de Artă "Vasile Grigore - Pictor şi Colecţionar" şi Muzeul Naţional de Artă a României, unde accesul vizitatorilor se va face în mod gratuit.
Lecţii de scrimă, olărit, pictură heraldică, dans şi teatru medieval vor putea fi practicate în cadrul atelierelor organizate la Muzeul Naţional de Istorie a României, în vreme ce la Muzeul Naţional "George Enescu" vor putea fi ascultate, printre altele, "Mica Serenadă" de Mozart şi "Anotimpurile" de Vivaldi, alături de prelucrări folclorice româneşti, evreieşti şi ruseşti.
Prima ediţie a Nopţii muzeelor a avut loc pe 14 mai 2005, la iniţiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa. În 2008, Bucureştiul a participat cu 12 muzee la acest eveniment.