În privinţa momentului desecretizării, Mungiu relatează o situaţie ciudată, care este recomandabi să fie evitată pe viitor. "S-au adus date suplimentare care au completat declaraţiile aplicanţilor după momentul descretizării dosarelor, invocându-se faptul că datele respective fuseseră rătăcite prin birouri şi au fost găsite ulterior", spune câştigătorul Palm d'Or 2007 pentru "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile".
O altă constatare a lui Mungiu vizează aprecierea bugetelor. "CNC a decis, la ultimele concursuri, să solicite unor experţi o recalculare <
Printre anomaliile sesizate de Mungiu se numără şi cea legată de contestaţii. Regizorul consideră că, în mod normal, rezultatele definitive ale concursului CNC ar trebui să fie anunţate după analizarea contestaţiilor. "Când un proiect câştigă la contestaţie, înseamnă că el ar fi trebuit să se afle pe lista câştigătorilor şi că a fost declasat din greşeală de către Consiliul de Administraţie al CNC, permiţând în schimb finanţarea unui alt proiect, care nu ar fi trebuit finanţat", spune Mungiu.
În replică, preşedintele CNC, Eugen Şerbănescu, admite că regulamentul concursului CNC este perfectibil. "Multe dintre observaţii sunt pertinente şi vor fi luate în considerare la viitoarele concursuri. În legătură cu bugetele, juriul nu a fost invitat la alocarea fondurilor de către Consiliul de Administraţie. Apoi, Consiliul de Administraţie îşi asumă sumele de bani atribuite fiecărui proiect şi fiecare membru semnează pentru partea sa de contribuţie. Vom ţine seama de aceste îmbunătăţiri şi vom perfecta regulamentul, acolo unde el permite interpretări. În acest moment, modificările sunt la latitudinea comisiei de selecţie", a spus preşedintele CNC.
Multe probleme a remarcat şi Radu Muntean, regizorul care a obţinut, miercuri, cea mai mare finanţare din sesiunea noiembrie-decembrie 2008, respectiv 1,36 milioane de lei, pentru filmul "Marţi după Crăciun". "Regulamentul concursului de proiecte este foarte vag în calcularea punctajelor pentru regizori, case de producţie şi, implicit, pentru proiectul cinematografic respectiv. Lista de festivaluri agreate de CNC este concepută aberant, scurtmetrajele punctează la fel ca lungmetrajele, în fapt nu există o comisie tehnică menită să calculeze profesionist punctajele concurenţilor. Totul se face la botul calului şi se calculează pe loc, cu comisia de faţă, când în mod normal, toate informaţiile furnizate de casele de producţie ar trebui verificate pe îndelete. Şi, nu în ultimul rând, trebuie desecretizat concursul, pentru că nu este un cenaclu literar, ci o competiţie de proiecte cinematografice, aşa că e nu numai normal, dar şi util ca, atunci când juriul judecă un scenariu, să cunoască şi regizorul care-l va filma", a declarat, pentru NewsIn, Radu Muntean.