Potrivit comunicatului, pentru organizarea referendumului simultan cu alegerile prezidenţiale, în data de 22 noiembrie 2009, s-au alocat, prin HG 1259/2009, 6.107.000 lei, din care 2.477.000 lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, iar 3.630.000 lei din bugetul Secretariatului General al Guvernului.
În anul 2007, pentru organizarea referendumului naţional privind introducerea votului uninominal pentru alegerea membrilor Parlamentului României, au fost alocate 47.349.000 lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.
"Sumele alocate în anul 2007 pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt de aproximativ opt ori mai mari decât cele alocate pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului din 2009. Aceste economii au fost realizate ca urmare a exercitării votului în cadrul aceloraşi secţii de votare, a îndeplinirii operaţiunilor electorale de către aceleaşi birouri electorale", se arată în comunicat.
Guvernul precizează că, în situaţia în care nu doreşte să participe la ambele scrutine - alegeri prezidenţiale şi referendum-, alegătorul nu va semna în ambele rubrici şi poate solicita reprezentantului biroului electoral al secţiei de votare să bareze rubrica corespunzătoare acţiunii la care nu doreşte să participe.
Biroul Electoral Central a decis, joi, ca alegătorii care votează doar pentru unul dintre scrutine, prezidenţiale sau referendum, să nu se mai poată prezenta la urne pentru a vota şi la celălalt scrutin, în situaţia în care se răzgândesc.
De asemenea, celor care optează să voteze şi pentru referendum li se înmânează în mod obligatoriu ambele buletine de vot, cel pentru reducerea numărului parlamentarilor şi cel pentru Parlamentul unicameral. "Alegătorul care doreşte să-şi exprime dreptul de vot la referendumul naţional va primi în mod obligatoriu ambele buletine de vot corespunzătoare celor două întrebări de la referendum, neavând posibilitatea de a opta pentru una sau alta din întrebări", menţionează decizia BEC.
Totodată, BEC a hotărât ca "alegătorii care şi-au exercitat dreptul de vot la alegerile pentru preşedintele României şi la referendumul naţional din data de 22 noiembrie 2009, pentru ambele evenimente electorale, sau pentru unul singur dintre acestea, şi cărora li s-a aplicat pe actul de identitate ştampila cu menţiunea Votat şi data scrutinului, nu-şi vor putea exercita încă o dată dreptul la vot în data de 22 noiembrie".