"Audienţa iubeste Berlinala, chiar dacă aici sunt prezentate pelicule neconvenţionale şi mai puţin comerciale", a declarat directorul festivalului, Dieter Kosslich.
Organizatorii evenimentului remarcă o activitate intensă şi în cadrul Pieţei Europene de Film, organizată tot în cadrul festivalului, la care participă şi România.
La ediţia din 2009 a Festivalului de Film de la Berlin, România este reprezentată de lungmetrajele "Katalin Varga" şi "Cea mai fericită fată din lume" şi de scurtmetrajele "Bric-Brac" şi "Renovare".
Festivalul de Film Internaţional de la Berlin (Berlinala) s-a desfăşurat pentru prima dată în 1951, iar din 1978 se desfăşoară în luna februarie a fiecărui an. Cele mai importante premii care se acordă la Berlinală sunt "Ursul de aur" şi "Ursul de argint". În cadrul festivalului sunt prezentate anual peste 400 de filme, în şapte categorii: "Competition", pentru filmele internaţionale de talie mare, "Panorama", în cadrul căreia sunt prezentate producţii independente, "Generation", unde sunt prezentate filme pentru tânăra generaţie, "Perspektive Deutsches Kino", pentru cele mai noi filme nemţeşti, "Forum", pentru forme experimentale de film, "Berlinale Shorts", pentru scurt-metraje şi "Retrospective", categorie în cadrul căreia sunt prezentate filme clasice.