Descoperirea arată că coralii suferă în apele până la cinci metri adâncime şi 300 de metri distanţă de coastele a două insule, a declarat cercetătorul Chen Chao-lun de la Academia Sinica, din Taiwan.
"Se întâmplă la scară mare, şi nu am avut informaţii anterioare", a mai spus Chen, care a început cercetările împreună cu un grup local de ecologişti în 2007.
"Dacă te scufunzi, vei vedea corali negri. Totul este negru, aşa că nu o să fie nici prea mulţi turişti", a precizat omul de ştiinţă.
Recifele de coral, structuri delicate subacvatice ce se aseamănă cu nişte grădini subterane pietroase, sunt alcătuite din animale foarte mici denumite polipi corali şi reprezintă creşe şi adăpsoturi importante pentru peşti şi alte forme de viaţă marină.
Recifele protejează zonele de coaste, furnizând o sursă de hrană critică pentru milioane de oameni şi sunt depozite extraordinare de medicamente naturale.
Studiul din Taiwan nu a arătat o sursă sigură a acestei boli, însă a precizat că o posibilă cauză ar fi deversarea apelor menajere.
Pe Insula Verde, un loc foarte iubit de turişi şi una dintre zonele înconjurate de coralii bolnavi, gunoaiele şi excrementele sunt aruncate în apele azurii în timp ce recifele sunt prădate de turiştii-jefuitori care doresc să îşi ia corali acasă, pe post de suvenir.
Cercetătorii din Taiwan au trimis guvernului studiul lor şi vor verifica şi alte zone pentru a afla în ce stare se află coralii, informează Taipei Times.