În mod surprinzător, cauza general acceptată a morţii lui Hitler, pe 30 aprilie 1945, este sinucidere prin împuşcare şi otrăvire cu cianură, situaţie oarecum similară cu experimentul "pisica lui Schrödinger".
Lipsa de informaţii cu privire la destinaţia finală a rămăşiţelor lui Hitler, precum şi rapoartele confuze generate de metoda duală a sinuciderii, coroborate cu circumstanţele evenimentului, au dat naştere zvonurilor că Hitler ar fi supravieţuit sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial.
Varianta oficială
Hitler a ajuns în buncărul său pe 16 ianuarie 1945, iar pe 22 aprilie, după ce forţele sovietice au intrat în Berlin, a avut o cădere nervoasă, admiţând pentru prima oară înfrângerea. Tot atunci şi-a exprimat pentru prima oară şi intenţia de a se sinucide, cerând doctorului său să îi recomande o metodă sigură. Acesta i-a recomandat o combinaţie de cianură cu un glonţ în cap.
În data de 29 aprilie se căsătoreşte cu Eva Braun şi îşi dictează testamentul. Pe 30 aprilie, cu trupele sovietice la doar 500 de metri de buncăr, Hitler are o întâlnire cu generalul Helmuth Weidling care îi propune o evadare din buncăr, dar acesta nu îi dă nici un răspuns. Mai mulţi martori aud o împuşcătură în jurul orei 15.30, iar Hitler este găsit, în birou său, împreună cu Eva Braun, împuşcat. Mai mulţi martori au afirmat că cele două cadavre au fost transportate la suprafaţa, stropite cu benzină şi date foc. Bombardamentele ulterioare au acoperit resturile celor doi, de unde au fost dezgropate de armata rusă.
În 1970, Serviciul de Contrainformaţii a Armatei Roşii a exhumat resturile lui Hitler şi le-a dat foc, cenuşa aruncând-o în râul Elba. Au păstrat doar părţi din craniu şi mandibulă.
50 de ani de istorie au făcut din moartea lui Hitler mai mult un mister, mai ales după ce un cercetător american a dovedit, cu un test ADN, că fragmentele de os din arhiva serviciilor secrete ruseşti nu aparţin liderului nazist, ci unei femei. Mai multe teorii ale conspirațiilor au apărut de-a lungul anilor, iar această ultimă descoperire a dat din nou startul conspiraţioniştilor.
Hitler a fugit în Argentina
Această informaţie a fost speculată pentru că mai mulţi nazişti, printre care şi "arhitectul holocaustului" Adolf Eichmann şi dr. Josef Mengele (numit şi îngerul morţii), au fugit în Argentina folosindu-se de două submarine. Prezenţa celor două vase de luptă a dat naştere şi la ipoteza că Hitler s-au fi putut afla la bordul uneia dintre ele.
Hitler a fugit în Antarctica
Printre teoriile cu privire la adevărata destinaţie a lui Hitler se află şi cea care susţine că ar fi ajuns în Antarctica, la bordul unui submarin, având ca destinaţie o bază nazistă secretă. Aparent forţele aliate au descoperit locaţia bazei, la sfârşitul anilor '50, şi au distrus-o cu arme atomice.
Din nefericire, teoria are câteva probleme. Germania nu a avut o prezenţă militară în Antarctica, iar singurele submarine rămase după război nu au ajuns niciodată la Polul Sud şi nici nu ar fi putut ajunge din cauza faptului să în emisfera sudică era iarnă. Bombele atomice detonate în 1958, în emisfera sudică, au fost teste atmosferice, la sute de kilometri deasupra Pământului şi la mii de kilometri de Antarctica.
Hitler a fugit pe Lună
De aici încolo teoriile o iau un pic razna. Germania ar fi fost câştigătoare de drept a cursei spaţiale, după ce au reuşit să ia legătura cu un OZN-uri, ajungând pe Lună în 1942. Mai mult, astronauţi ruşi şi americani au stat în anii '50 la baza nazistă lunară.
Hitler este în viaţă şi locuieşte în San Diego
Aceasta este de fapt o glumă, dar există o structură vizibilă pe Google Maps, o baracă aparținând Marinei Americane, pe insula Coronado, care este sub forma unei svastici.