"Sperăm că acest lucru îl va incita să aleagă calea care va aduce justiţie în lume", a afirmat Ali Akbar Javanfekr, consilier al preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.
"Nu suntem contrariaţi şi sperăm că, primind acest premiu, va începe să întreprindă demersuri concrete pentru a pune capăt injustiţiei în lume", a adăugat acesta.
Unul dintre motivele pentru care Comitetul Nobel i-a acordat acest premiu lui Barack Obama este pentru că "a creat un nou climat în relaţiile internaţionale".
"Dialogul şi negocierile sunt preferate ca instrumente pentru rezolvarea chiar şi a celor mai dificile conflicte internaţionale. Viziunea unei lumi fără arme nucleare a stimulat puternic negocierile pentru dezarmare şi controlul armelor. Datorită iniţiative lui Obama, Statele Unite joacă în prezent un rol mai costructiv în înfruntarea marilor provocări climatice cu care se confruntă lumea", explică în pagina electronică Comitetul Nobel.
Cel mai puternic om al planetei, Barack Obama, care a fost învestit în funcţie în urmă cu mai puţin de nouă luni, a pledat luna trecută la ONU pentru o lume fără arme nucleare.
"Nu trebuie niciodată să ne încetăm eforturile înainte de a vedea ziua în care armele nucleare vor fi eliminate de pe suprafaţa Pământului", a spus Obama în timpul unei reuniuni extraordinare a Consiliului de Securitate. În timpul preşedinţiei sale, executivul ONU a adoptat o rezoluţie prin care a cerut o lume denuclearizată.
Occidentul suspectează Iranul că încearcă să obţină arma nucleară sub acoperirea programului său atomic civil, acuzaţii negate de Teheran.