"Aşteptăm probabil miercuri răspunsul şi rezultatul acestei anchete. Opinia noastră rămâne consecventă. Trebuie făcută ordine în sistem, pe de o parte. Pe de altă parte, cei care cu bună credinţă au făcut parcursul de învăţământ, nu trebuie să trăiască situaţia de a fi sancţionaţi", a declarat Duvăz la finalul şedinţei BPN al PSD.
La rândul său, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că ancheta va fi terminată săptămâna viitoare şi a precizat că raportul va fi prezentat şi în Guvern. "Probabil pe la jumătatea săptămânii viitoare, sper, dacă vor mai apare nevoia de a avea şi alte informaţii o să ne ducem şi o să luăm, când o să-l finalizăm sigur vi-l comunicăm. Voi prezenta şi în Guvern decizia şi o vom şi publica, aşa este firesc", a spus ea.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, trebuie să prezinte Guvernului un raport privind categoriile de specializări şi diplome de la Universitatea "Spiru Haret", "raportat la cadrul legal", şi să propună o rezolvare a situaţiei, a anunţat premierul Emil Boc.
"În privinţa diplomelor emise până în acest moment, am solicitat ministrului Educaţiei să prezinte în faţa Guvernului un raport exact şi precis al situaţiei pe care a găsit-o la , pe categorii de specializări şi diplome. Raportându-ne la cadrul legal existent şi bazându-se pe această investigaţie, să propună Guvernului soluţiile legale", a declarat Boc la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.
Problema diplomelor de licenţă ilegale a revenit în actualitate după ce Universităţii "Spiru Haret" i s-a retras dreptul de organizare a admiterii în anul universitar 2009-2010, prin HG 749/2009, care cuprinde lista facultăţilor din România acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu. Astfel, în baza faptului că "Spiru Haret" a solicitat şi câştigat în instanţă să fie anulate prevederile a două HG anterioare de acest tip, respectiv 676/2007 şi 635/2008, universitatea nu a mai fost trecută şi în hotărârea din acest an. Numai că, anul acesta, hotărârea are o prevedere nouă, şi anume, numai facultăţile listate pot organiza admitere în anul universitar 2009-1010.
Aproape toate centrele de învăţământ din cadrul Universităţii "Spiru Haret" funcţionează ilegal, printre ele fiind cele din Capitală ale facultăţilor de arhitectură, limba română şi matematică, dar şi sedii din oraşe ca New York, Toronto sau Tel Aviv, a informat Ministerul Educaţiei.
Universitatea "Spiru Haret" are 311.928 de studenţi, ceea ce înseamnă două treimi din totalul studenţilor din România. Instituţia a fost înfiinţată în anul 1991 şi a dobândit primele acreditări pentru învăţământ la zi în 2002. Până în prezent, "Spiru Haret" are circa 96.000 de absolvenţi