"România trebuie să adopte noile coduri. Este normal să vorbim cu reprezentanţii României", a adăugat Gray.
Potrivit raportului CE prezentat joi, Parlamentul a blocat investigaţiile la nivel înalt, a încercat să destabilizeze DNA şi a introdus amendamente care ar fi restricţionat prerogativele procurorilor din România.
"Ritmul progreselor constatat în raportul CE din iulie 2008 nu a fost menţinut", se arată în raport.
Comisia Europeană recomandă autorităţilor române să accelereze ritmul reformei judiciare şi a luptei anticorupţie "pentru a redresa unele regrese înregistrate în ultimele luni".
Printre aceste regrese se menţionează blocarea de către Parlament a unor investigaţii în cazuri de corupţie la nivel înalt, tentativele de a modifica procedura de numire şi revocare a procurorilor-şefi şi amendamentele la codul de procedură penală, care ar fi restricţionat drepturile procurorilor.
De partea pozitivă sunt anchetele Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi faptul că Agenţia Naţională de Integritate este operaţională.
"Consiliul Superior al Magistraturii şi-a asumat mai multe reponsabilităţi pentru reforma judiciară", se mai arată în raport.
"Este foarte important ca până la următorul raport din vară să se realizeze progrese", a spus într-o conferinţă de presă Johannes Laitenberger, purtător de cuvânt al Comisiei, făcând referire la adoptarea codurilor de procedură, intensificarea luptei anticorupţie şi implementarea mai eficientă a legilor.
"Raportul nu oferă o imagine finală la acest moment şi nu atrage după sine nicio sancţiune", a mai spus purtătorul de cuvânt, subliniind că este vorba despre un raport de etapă, cel final fiind aşteptat în vară.
Întrebat dacă Bulgaria a făcut mai multe progrese decât România, oficialul CE a atras atenţia că aceste rapoarte "nu reprezintă un concurs între cele două echipe, în care una dintre părţi marchează puncte în detrimentul celeilalte".
Rapoartele nu fac nicio referire la fondurile europene şi conţin câte şase pagini fiecare.
Următorul raport va fi făcut public în vara acestui an.
Surse europene declarau, săptămâna trecută, că raportul va critica regresele din ultimele luni, informaţie reluată miercuri într-un articol apărut în Financial Times Deutschland.
Citeşte şi "Raportul CE pe justiţie critică regresele din România, potrivit presei străine"