Agenţia Naţională de Ingritate a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârşirea de către Radu Ştefan mazăre, primar al Municipiului Constanţa, a infracţiunii de conflict de interese. Agenţia s-a sesizat din oficiu, în urma publicării în presă a unor articole potrivit cărora Radu Mazăre ar fi plătit câteva sute de mii de euro din bani publici către televiziunea partenerilor de afaceri ca să cumpere ştiri şi imagine pozitivă, încălcând dispoziţiile legale referitoare la conflictul de interese.
Potrivit A.N.I., Radu Mazăre a fost informat în data de 18.08.2009 şi 18.09.2009 despre declanşarea procedurii de verificare a respectării dispoziţiilor legale privind completarea şi depunerea declaraţiilor de avere şi de interese, precum şi cu privire la drepturile sale de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat şi de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare.
În 12.11.2009, Radu Mazăre s-a prezentat la sediul A.N.I. şi a pus la dispoziţia inspectorului de integritate trei contracte de servicii de publicitate media. Contractele au fost încheiate de către Municipiul Constanţa, în calitate de „Achizitor”, prin reprezentantul legal MAZĂRE RADU ŞTEFAN, şi S.C. Telegraf Advertising S.R.L. Constanţa, în calitate de „Prestator”, reprezentată de către domnul STRUTINSKY SORIN, două având ca obiect executarea de servicii de „publicitate prin radio” pe o perioadă de căte un 1 an, iar cel de-al treilea servicii de publicitate media prin presa scrisă, pe o perioadă de 4 ani, valoarea totală a acestor contracte fiind în cuantum de 4.065.367,60 lei.
În urma verificărilor efectuate, inspectorii A.N.I. au constatat că:
- Municipiul Constanţa, prin reprezentatul legal MAZĂRE RADU ȘTEFAN, a încheiat un contract în valoare de 2.689.076 lei (fără T.V.A.) pentru „intermedierea executării serviciilor de publicitate TV”, pe o perioadă de 4 ani, cu S.C. SOTI CABLE NEPTUN S.R.L., reprezentată de DAN DUMITRU BULEANDRA;
- pentru intermedierea serviciilor de publicitate TV, numai pe anul 2009 a fost alocată suma de 672.269 lei (fără T.V.A.), „cu posibilitatea suplimentării în funcţie de alocaţiile bugetare disponibile”;
- MAZĂRE RADU ȘTEFAN a deţinut, până la data de 20.03.2002, calitatea de asociat în cadrul S.C. TELEGRAF ADVERTISING S.R.L., alături de alţi asociaţi, printre care şi STRUTINSKY SORIN GABRIEL. La data de 20.03.2002, MAZĂRE RADU ȘTEFAN a cesionat acţiunile deţinute în cadrul acestei societăţi. În cadrul S.C. TELEGRAF ADVERTISING S.R.L, STRUTINSKY SORIN GABRIEL deţine, pe lângă calitatea de asociat, şi funcţia de administrator;
- unul dintre administratorii S.C. SOTI CABLE NEPTUN S.R.L. este STRUTINSKY SORIN GABRIEL, iar, printre asociaţi, se regăseşte și S.C. CONPRESS HOLDING S.R.L.;
- MAZĂRE RADU ȘTEFAN împreună cu STRUTINSKY SORIN GABRIEL sunt asociaţi la următoarele societăţi comerciale: CONPRESS ADVERTISING S.R.L., CONPRESS HOLDING S.R.L., IDEEA CONTRAST S.R.L., SIGMA TRADING S.A., CONPRESS GROUP S.R.L.
În conformitate cu prevederile legale, “fapta funcţionarului public (în sensul art. 147, Cod Penal) care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.
Astfel, Agenţia Naţională de Integritate consideră că Radu Mazăre, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a efectuat fapte de comerţ, în sensul codului comercial, cu aceiaşi parteneri de afaceri, foşti sau actuali asociaţi. \"Pe cale de consecinţă, între asociaţi s-a realizat o legătura comercială prin efectuarea de acte de comerţ, contractul de societate fiind prin el însuşi manifestarea de voinţă prin care asociaţii constituie prin aporturi individuale un fond comun destinat unor activităţi lucrative, desfăşurate împreună, prin îndeplinirea de acte de comerţ, în scopul de a împărţi foloasele realizate\", se arată în comunicatul Agenţiei.